Wednesday, October 28, 2020

RM5 juta sumbangan untuk Najib, BN, kata bekas pembantu Rosmah

Other News

French Muslim leader urges Muslims to follow example of the prophet

France urges citizens to be cautious abroad as anger grows worldwide over Prophet Muhammad cartoons.

Millions queue to vote as India state election gets under way

The election comes as India, the world's second most-infected nation, has recorded almost eight million virus cases.

From unity symbol to ‘cursed’ project, new Berlin airport to open after 9-year delay

The new hub called BER has become an embarrassing dent in Germany's reputation for efficiency.

Selepas titah Agong, puak pro Anwar dalam PKR ancam tolak belanjawan

Terdapat kebimbangan kerajaan Muhyiddin Yassin akan menjadi lebih kuat selepas disokong Agong, langkah 'perdamaian' akan memecahkan pembangkang.

PKR’s pro-Anwar faction threatens to derail budget despite royal call

There is fear of a move towards 'reconciliation' which could neutralise and split the opposition following the boost to Muhyiddin Yassin's government from Sunday's royal endorsement.

Wang RM5 juta yang diterima daripada bekas Pengarah Urusan Jepak Holdings Sdn Bhd Saidi Abang Samsudin berhubung projek solar hibrid di Sarawak adalah “sumbangan politik” kepada bekas Perdana Menteri Najib Razak dan Barisan Nasional (BN), Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur diberitahu hari ini.

Perkara berkenaan dicadangkan peguam bela dalam perbicaraan Rosmah Mansor yang berdepan satu pertuduhan meminta RM187.5 juta dan dua pertuduhan menerima suapan berjumlah RM6.5 juta daripada Saidi, dan dipersetujui saksi pendakwaan ke-21,Rizal Mansor.

Terdahulu, bekas pegawai khas Rosmah itu bersetuju dengan peguam Jagjit Singh bahawa RM5 juta yang disifatkannya sebagai “sumbangan politik” tidak dimaksudkan untuk isteri bekas perdana menteri itu.

Jagjit: Adakah kamu setuju ia (RM5 juta) diperuntukkan kepada Najib untuk digunakan pada pilihan raya akan datang.

Rizal: Betul.

Jagjit: Sumbangan yang diminta dan diterima daripada Jepak, Saidi dan Rayyan (rakan kongsi Saidi – Rayyan Radzwill Abdullah) disalurkan menerusi anda, kemudian Rosmah dan akhirnya diberikan kepada Najib.

Rizal: Saya tidak boleh mengesahkannya.

Jagjit: Tapi dalam keterangan, kamu menyatakan ia adalah sumbangan politik untuk Najib.

Rizal: Tujuan untuk Najib, ya. Dari segi pelaksanaannya, saya tidak dapat mengesahkan.

Semalam, saksi utama pendakwaan itu memberitahu mahkamah bahawa Jepak berhasrat untuk memberi sumbangan kepada Najib sebagai penghargaan kepada bekas perdana menteri itu dalam membantu syarikat itu memperoleh projek solar hibrid serta bagi memastikan kemenangan BN pada pilihan raya akan datang.

Mengenai RM500,000 yang diterimanya daripada Saidi dan Rayyan pada Disember 2016, Rizal yang diletakkan di bawah program perlindungan saksi, berkata pada awalnya beliau tidak tahu wang itu adalah sebahagian daripada pembayaran RM5 juta.

Rizal: (Berkenaan RM500,000) dia (Saidi) cuma cakap nak datang (rumah) melalui telefon dan dia sebut dia cuma nak serahkan “durian musang king” yang saya faham apa maksud “durian musang king” itu.

Jagjit: Jadi (musang king) itu isyarat untuk wang korup. Kamu tahu mereka (Saidi dan Rayyan) datang ke rumah kamu untuk menyerahkan “musang king”, wang korup.

Rizal: Ya.

Rizal bagaimanapun tidak bersetuju dengan cadangan Jagjit bahawa beliau memberi keterangan palsu berhubung RM5 juta yang dihantar ke kediaman rasmi Rosmah di Kompleks Seri Perdana pada Disember 2016, hari yang sama beliau menerima RM500,000.

Saksi itu, yang dilepas dan dibebaskan daripada empat pertuduhan meminta dan menerima suapan bagi dirinya dan Rosmah berhubung projek pembekalan dan pemasangan solar hibrid pada 8 Jan, juga tidak bersetuju dengan cadangan peguam bahawa beliau telah mengambil wang RM5 juta itu.

Jagjit: Saya katakan kepada kamu, keterangan kamu (bahawa RM5 juta dihantar ke Seri Perdana) merupakan keterangan palsu kerana Rosmah tidak berada di Sri Perdana sebaliknya di Langgak Duta (rumahnya).

Rizal: Saya tidak setuju.

Jagjit: Apabila kamu menerima RM500,000, ia adalah bonus kepada kamu, RM5 juta ditambah RM500,000. Kamu “kebas” duit (RM5 juta), itu yang sebenarnya.

Rizal: Saya sangat tidak setuju.

Perbicaraan di hadapan Hakim Mohamed Zaini Mazlan ditangguhkan sehingga Khamis ini selepas peguam itu memaklumkan mahkamah bahawa Rosmah sakit gigi dan perlu berjumlah doktor.

Rosmah, 68, didakwa menerima suapan menerusi Rizal sebagai upah membantu Jepak Holdings mendapatkan Projek Bersepadu Sistem Solar Photovoltaic (PV) Hibrid serta Penyelenggaraan dan Operasi Genset/Diesel bagi 369 sekolah luar bandar Sarawak bernilai RM1.25 bilion secara rundingan terus daripada Kementerian Pendidikan Malaysia.

Beliau didakwa melakukan kesalahan itu di Lygon Cafe, Sunway Putra Mall, Jalan Putra di Kuala Lumpur; kediamannya di Jalan Langgak Duta, Taman Duta dan di Seri Perdana, Persiaran Seri Perdana, Presint 10, Putrajaya antara Januari 2016 dan September 2017.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

7 lagi saksi akan beri keterangan dalam kes rasuah Zahid Hamidi

Tujuh saksi yang akan memberi keterangan kesemuanya pegawai penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.

Reman 8 lelaki berhubung pencemaran Sungai Selangor disambung 6 hari

Bagi membantu siasatan kes mengikut Seksyen 430 Kanun Keseksaan iaitu bagi kesalahan melakukan khianat dengan mendatangkan bencana.

Bekas ketua risikan, bekas penasihat ketenteraan Mat Sabu dan pegawai ATM dituduh rasuah

Kesemua mereka mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan terhadap mereka dibacakan secara berasingan.

Bekas setiausaha politik Mat Sabu didakwa rasuah lagi

Pada 15 Oktober lepas, Azhar didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur atas lima pertuduhan meminta dan menerima rasuah berjumlah RM6.35 juta.

Pencemaran Sungai Selangor, seorang pengarah syarikat bersama tujuh lagi direman

Perintah tahanan reman itu dikeluarkan ke atas kesemua suspek berusia antara 28 hingga 66 tahun oleh Majistret Nik Mohd Fadli Nik Azlan.