Monday, October 26, 2020

Malaysia tegas pertahan kedaulatan di Laut China Selatan

Other News

Hartalega CEO doubles personal wealth in pandemic, chasing mega-rich

Biggest winners in personal fortunes in the pandemic are billionaire bosses of worldwide tech giants.

BN adakan pertemuan selepas Agong tolak darurat

Barisan Nasional (BN) hari ini mengadakan pertemuan dipercayai bagi membincangkan langkah seterusnya yang harus diambil oleh parti itu susulan titah Yang di Pertuan Agong...

Measures needed to encourage young homebuyers, govt told ahead of budget

iProperty says tax relief measures, a reduction in stamp duty and rental initiatives will help first-time homebuyers and rejuvenate the local property market.

Muhyiddin pengerusikan mesyuarat khas Kabinet

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin hari ini mengadakan mesyuarat khas bersama Jemaah Menteri di bangunan Perdana Putra, susulan titah Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan...

Naratif baru selepas PM disokong Agong, PH dalam dilema belanjawan

Naratif baru ini melibatkan serangan kepada dua pemimpin kanan kerajaan yang dipersalahkan selepas kejatuhan PH pada Februari.

Kerajaan tegas dalam soal mempertahankan keutuhan wilayah, kedaulatan, hak kedaulatan dan kepentingan negara termasuk di kawasan di Laut China Selatan dengan melakukan rondaan dan pemantauan oleh agensi penguat kuasa berkaitan.

Timbalan Menteri Luar Kamarudin Jaffar berkata bagaimanapun pada masa sama kerajaan turut mengambil pendekatan berhati-hati untuk mengelakkan sebarang tindakan yang boleh meningkatkan ketegangan dan insiden tidak diingini berlaku di perairan negara itu.

“Semasa Mesyuarat Menteri-menteri Luar Asean pada 9 hingga 12 Sept lalu, kerajaan sekali lagi telah menegaskan pendirian Malaysia terhadap Laut China Selatan dan isu ini perlu diselesaikan secara damai menerusi pendekatan diplomatik selaras dengan prinsip undang-undang antarabangsa,” katanya.

Beliau menjawab soalan T Mohan mengenai langkah yang diambil oleh kerajaan dalam membendung pencerobohan berterusan tentera laut dan agensi penguat kuasa maritim China di kawasan perairan negara pada persidangan Dewan Negara hari ini.

Kamarudin menjelaskan kehadiran dan jumlah kapal perang yang banyak dalam satu-satu kawasan maritim seperti di Laut China Selatan berpotensi meningkatkan ketegangan dan mengancam keamanan, keselamatan dan kestabilan negara.

“Perkara ini disuarakan di peringkat serantau dan antarabangsa, kerajaan mengambil pendekatan diplomasi dengan negara yang berkaitan dan Malaysia menegaskan Laut China Selatan mesti kekal sebagai laluan perdagangan dan perairan yang aman,” katanya.

Selain itu, beliau berkata negara juga akan memastikan Kod Tata Laku (COC) di Laut China Selatan yang akan muktamadkan kelak antara negara-negara Asean dan China akan dipatuhi untuk memastikan kedaulatan dan hak kedaulatan negara terus terpelihara.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Zahidi mohon maaf kekeliruan isu Veveonah

Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia Zahidi Zainul Abidin hari ini memohon maaf di Dewan Negara kerana menimbulkan kekeliruan berhubung masalah capaian internet yang dihadapi...

4.2 million yet to register as voters

This is about 22% of all Malaysians currently eligible to vote.

Dr Mahathir gembira Anwar tak jadi PM, kata bekas setpol

Ahli Dewan Negara itu berkata, bekas perdana menteri itu juga mahu mengekang kemaraan DAP yang berada dalam kerajaan Pakatan Harapan (PH) pada ketika itu.

Speaker Dewan Negara hargai Muhyiddin hadir sidang

Menteri Kabinet wajar contohi sikap Perdana Menteri hadir sendiri ke Dewan Negara untuk jawab soalan

Pindaan Akta Pengangkutan Jalan bolehkan tindakan keras diambil

Tindakan kerajaan meminda Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333) bertujuan membolehkan tindakan tegas dikenakan terhadap pemandu mabuk, dan bukannya untuk mencabul hak individu mengambil...