Patung marmar Rom antara 11,000 artifak ditemui dalam Operasi Pandora
Seramai 60 orang ditangkap dalam serbuan di 14 negara Eropah tahun lepas, sebahagian daripada Operasi Pandora yang dilancarkan oleh Europol pada 2016 dan diperbaharui setiap tahun sejak itu.
Terkini
Tindakan tegas terhadap penyeludupan bahan seni antarabangsa menemui 11,049 artifak yang dicuri, termasuk syiling dan buku purba serta patung marmar yang dipercayai mewakili anak saudara seorang maharaja Rom, kata pasukan polis Eropah (Europol) pada Khamis.
Seramai 60 orang ditangkap dalam serbuan di 14 negara Eropah tahun lepas, sebahagian daripada Operasi Pandora yang dilancarkan oleh Europol pada 2016 dan diperbaharui setiap tahun sejak itu.
Antara artifak yang ditemui ialah lebih 3,000 syiling purba, 77 buku kuno yang dicuri dari arkib sebuah biara, dan patung marmar Rom seorang wanita yang dipercayai mewakili Salonia Matidia, anak saudara Trajan, maharaja Rom dari tahun 98-117 selepas Masihi.
Sepanyol mengetuai tindakan tegas Pandora yang dilaporkan terkini dengan sokongan Europol dan Interpol, manakala Austria, Bulgaria, Republik Czech, Croatia, Cyprus, Greece, Ireland, Itali, Poland, Portugal, Romania, Sweden dan Bosnia turut mengambil bahagian.
Ikuti kami di WhatsApp & Telegram
Dapatkan pandangan eksklusif berita terkini Malaysia.
Langgan berita kami
Anda akan menerima berita terkini dan analisis harian.
