Wednesday, May 18, 2022

186 kes Omicron dikesan sejak 14 Januari

Jumlah kumulatif kes yang Covid yang dikategorikan sebagai varian dibimbangi dan varian mempunyai kepentingan adalah sebanyak 6,432 kes.

Other News

Sebanyak 186 kes baharu varian Omicron dilaporkan sejak 14 Januari lepas hingga hari ini oleh pelbagai institusi kesihatan, kata Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah.

Beliau berkata Integrative Pharmacogenomics Institute Universiti Teknologi Mara (iPROMISE-UiTM) mengenal pasti 46 kes baru, The Tropical Infectious Diseases Research; Education Centre Universiti Malaya dan Institut Genom dan Vaksin Malaysia (MGI) masing-masing 43 kes, Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) (28) manakala Institut Kesihatan dan Perubatan Komuniti Universiti Malaysia Sarawak (IHCM-Unimas) (26).

“Ini menjadikan jumlah kumulatif kes yang dijangkiti virus SARS-CoV-2 yang dikategorikan sebagai VOC dan varian mempunyai kepentingan (VOI) adalah sebanyak 6,432 kes.

“Daripada jumlah yang dikesan tersebut, 6,412 kes adalah VOC manakala 20 kes adalah VOI,” katanya dalam sebuah kenyataan.

Dalam pada itu, beliau berkata kes baru Covid-19 menunjukkan peningkatan dengan 3,245 kes dilaporkan semalam, menjadikan kes kumulatif dijangkiti wabak itu adalah 2,813,934.

Dr Noor Hisham memaklumkan daripada jumlah kes baru, sebanyak 98.8% atau 3,206 kes adalah pesakit kategori satu dan dua manakala hanya 39 kes atau 1.2% kategori tiga, empat dan lima.

“Kes sembuh pula adalah sebanyak 3,093, menjadikan jumlah kumulatif pulih daripada jangkitan wabak itu kini 2,741,355 kes manakala 183 kes dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan 84 kes memerlukan bantuan pernafasan,” katanya.

Dr Noor Hisham berkata terdapat 17 kluster baru dikesan semalam menjadikan jumlah kluster aktif kini sebanyak 188 manakala nilai kadar kebolehjangkitan (Rt) di negara ini adalah pada paras 0.98.

Beliau berkata bilik gerakan banjir di Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) pula telah ditutup secara berperingkat bermula dengan Perak, Kuala Lumpur, Selangor, Kelantan, Negeri Sembilan, Sabah, Pahang, Melaka, Sarawak, dan Johor.

Beliau berkata tiada kes Covid-19 dilaporkan dalam kalangan mangsa banjir menjadikan jumlah keseluruhan sepanjang kejadian banjir adalah kekal 471 kes.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles