Thursday, February 25, 2021

Kedai makan, restoran beroperasi hingga 10 malam bermula esok

Kerajaan bersetuju melanjutkan masa selepas mengadakan perbincangan dengan Kementerian Kesihatan dan Majlis Keselamatan Negara.

Other News

Covax delivers first vaccine shipment in ‘momentous occasion’

Covax hopes to deliver more than two billion doses in less than a year to ensure 92 poorer countries will receive access to Covid-19 vaccines.

Johnson & Johnson vaccine ‘highly effective’ against severe Covid-19

In large clinical trials, the vaccine efficacy against severe disease was 85.9% in the US, 81.7% in South Africa, and 87.6% in Brazil.

Reaksi kepada kes Malaysiakini tunjukkan politik lebih berkuasa, bukan undang-undang

Keputusan mahkamah perlu dihormati oleh semua pihak tanpa sebarang pertikaian.

Kes baru Covid-19 kembali melebihi angka 3,000

Kes aktif dengan kebolehjangkitan pula berjumlah 30,677.

New cases above 3,000 again as deaths increase by 12

Death toll now at 1,088.

Kerajaan hari ini bersetuju melanjutkan tempoh operasi kedai makan dan restoran sehingga pukul 10 malam berkuat kuasa esok.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Ismail Sabri Yaakob ketika mengumumkan perkara itu berkata, ia dipersetujui selepas mengadakan mesyuarat dengan Kementerian Kesihatan, Majlis Keselamatan Negara dan beberapa agensi berkaitan.

“Selepas perbincangan kerajaan bersetuju membenarkan lanjutan waktu hingga pukul 10 malam,” katanya.

Ismail berkata, kerajaan mendengar keluhan dan rungutan pembeli dan peniaga selepas hanya dibenar beroperasi dari 6 pagi hingga 8 malam sahaja ketika ini.

“Seperti saya katakan kerajaan sentiasa mendengar pandangan rakyat. Kita sedar apabila rungutannya banyak berlaku maka kita segera adakan mesyuarat sejak minggu lepas lagi tentang perkara ini,” katanya pada sidang media khas perkembangan PKP di Kuala Lumpur hari ini.

Bagaimanapun, Ismail berkata prosedur operasi standard (SOP) masih kekal  – tidak dibenarkan makan di premis makanan, hanya pembungkusan, penghantaran dan pandu lalu dibenarkan.

“Makan di kedai masih tak dibenarkan, ia masih kekal untuk dibawa pulang dan pesanan untuk penghantaran makanan juga kita buka sampai 10 malam,” katanya.

Sebelum ini, langkah itu menerima kecaman daripada sekumpulan ahli Parlimen pembangkang, mengatakan pelaksanaan itu menyusahkan mereka yang perlu membeli makanan selepas waktu kerja dan mengganggu pemulihan kembali ekonomi.

MalaysiaNow melaporkan, Ismail dipetik berkata jika kerajaan membenarkan mereka beroperasi melebihi pukul 8 malam, pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tidak ada bezanya dengan PKP Bersyarat, pada ketika kes Covid-19 kian meningkat.

Namun, katanya Majlis Keselamatan Negara (MKN), selaku badan bertanggungjawab akan membuat pertimbangan berhubung perkara itu.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Kes baru Covid-19 kembali melebihi angka 3,000

Kes aktif dengan kebolehjangkitan pula berjumlah 30,677.

Kelonggaran rentas daerah, negeri hantar anak ke sekolah dibincang esok

Keputusan perbincangan itu akan diumumkan Khamis ini dengan mengambil kira sekolah bakal dibuka secara berperingkat bermula 1 Mac.

14 lagi kematian baru, 4,055 dilaporkan pulih

Kes aktif dengan kebolehjangkitan pula berjumlah 30,475.

2,192 kes baru Covid-19, 3,414 pulih, 6 lagi kematian dilaporkan

Kes aktif dengan kebolehjangkitan pula berjumlah 32,076.

Rumah kosong, orang tiada tempat berteduh

Dasar perumahan diperlukan, utamakan perumahan sosial dan sewaan.