Wednesday, February 24, 2021

Kedai tak benar ucapan ‘Merry Christmas’ di kek kerana sijil halal

Pemintaan seorang pelanggan terpaksa ditolak oleh kedai kek.

Other News

Lebih 1,000 pendatang Myanmar dihantar pulang hari ini

Program penghantaran pulang itu merupakan sebahagian daripada aktiviti berterusan proses pengusiran oleh Jabatan Imigresen bagi tahanan yang ditempatkan di depot.

Kelonggaran rentas daerah, negeri hantar anak ke sekolah dibincang esok

Keputusan perbincangan itu akan diumumkan Khamis ini dengan mengambil kira sekolah bakal dibuka secara berperingkat bermula 1 Mac.

Saksi nafi gelaran Datuk yang diterima berkait kes 1MDB

Nor Salwani Muhammad, 54,  memberitahu pingat yang diterimanya pada 1 Februari 2020 adalah kerana beliau telah berkhidmat selama 30 tahun di kementerian wilayah persekutuan.

Over 1,000 Myanmar nationals deported despite court order

Immigration chief Khairul Dzaimee Daud says 1,086 migrants have been sent back on three Myanmar navy ships.

Hong Kong to disqualify disloyal politicians, officials

A list of offences includes acts that endanger national security, advocating for independence or refusing to accept China's sovereignty over Hong Kong.

Seorang lelaki terkejut apabila diberitahu sebuah kedai kek yang permintaannya menulis ucapan “Merry Christmas” di atas sebiji kek yang dipesan untuk dihantar kepada rakannya terpaksa ditolak, kerana kedai itu dalam proses untuk mendapatkan sijil halal daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Sebaliknya kek yang dihantar kepada penerima itu ditulis dengan ucapan “Selamat Bercuti”.

“Saya belum pernah melalui kejadian seperti ini selama bertahun-tahun saya berurusan dengan kedai kek, tetapi kali ini, pihak pengurusan memohon maaf kepada saya dengan mengatakan ia sebahagian daripada syarat ketika proses audit,” kata lelaki yang enggan dikenali itu kepada MalaysiaNow.

Dia juga merayu supaya tidak mendedahkan nama kedai kek tersebut kerana bimbang ia akan memberikan “publisiti tak sepatutnya” kepada mereka.

“Ia mungkin satu kesilapan oleh seseorang di Jakim,” tambahnya.

Jakim diberi kuasa sebagai satu-satunya badan yang dipertanggungjawabkan untuk mengeluarkan sijil perakuan halal bagi semua jenis makanan dan barangan serta restoran-restoran di seluruh negara.

Semakan dalam Sistem Pengurusan Halal Malaysia mendapati salah satu syarat di bawah pembungkusan dan label menyatakan logo halal tidak digunakan pada label untuk tujuan promosi perayaan agama lain.

Senarai semakan itu digunakan ketika audit dalaman sesuatu produk merangkumi semua peringkat bermula daripada sumber bahan mentah sehingga ke peringkat pengeluaran, penyimpanan dan peruncitan.

Bagaimapun, ia tidak menyatakan dengan jelas sama ada kedai yang memiliki sijil perakuan halal dilarang menulis ucapan perayaan untuk orang bukan Islam seperti yang diminta pelanggan.

MalaysiaNow menghubungi Bahagian Pengurusan Halal Jakim serta menteri yang bertanggungjawab Zulkifli Mohamad Al-Bakri, untuk mendapatkan penjelasan.

Pada masa lalu, pengkritik bertindak mempersoal beberapa syarat yang ditetapkan oleh Jakim kepada pengeluar makanan dan francais yang ingin memperoleh sijil perakuan halal, termasuk melarang pengunaan nama-nama tertentu pada produk tersebut.

Rangkaian pretzel popular Auntie Anne’s dan francais makanan segera A&W terpaksa menamakan semula produk popular mereka kerana syarat ditetapkan oleh Jakim melarang pengunaan perkataan seperti “dog” dan “beer” pada menu mereka.

Sejak itu Auntie Anne’s menamakan semula “pretzel dog” menjadi “pretzel sausage”, manakala A&W terpaksa menukar nama dua hidangan popular mereka yang dikenali seluruh dunia: Coney Dog dan Root Beer, menjadi Coney Chicken (atau Beef) dan RB.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Jakim digesa guna pakai teknologi rantaian blok demi elak skandal daging halal

Penggunaan platform TradeLens di Malaysia mampu memodenkan proses penghantaran, mewujudkan ketelusan yang lebih ketara serta meningkatkan kepuasan pelanggan.

Abdul Aziz dilantik ketua pengarah baru Jakim

Abdul Aziz dilantik bagi menggantikan Paimuzi Yahya yang meninggal dunia Oktober tahun lepas.

‘Reforms’ were made, says ex-minister in charge of Jakim

Mujahid Yusof Rawa cites achievements by the PH government in matters of judiciary, Islamic propagation and media and halal certification, among others.

Bekas menteri agama tolak dakwaan PH tidak lakukan pembaharuan terhadap Jakim

Konsep "Islam Rahmatan Lil Alamin" yang diperkenalkan Pakatan Harapan (PH) berjaya diterima menjadi dasar negara sebagai kejayaan terbesar.

McDonald’s kata dagingnya diiktiraf Jakim

Bekalan diambil secara terus daripada pembekal MacFood Services (M) Sdn Bhd yang memiliki sijil halal tanpa melalui pihak ketiga.