Sunday, February 28, 2021

Trump tarik balik tentera AS di Somalia

Tentera AS mengalami beberapa korban, termasuk kematian seorang pegawai Agensi Perisikan Pusat (CIA) pada akhir November.

Other News

Kes baru Covid-19 kekal lebih 2,000, 10 lagi kematian direkodkan

3,320 pesakit pulih dan dibenarkan pulang, menjadikan jumlah keseluruhan angka sembuh 270,166 kes.

New cases stay above 2,000 as 10 more deaths reported

190 in the ICU, 99 in need of respiratory assistance.

Hamid Bador jelaskan mengenai kompuan RM10,000

Katanya ramai yang salah faham dan bimbang dengan jumlah kompaun sehingga RM10,000.

RM10,000 fine not for all SOP offences, top cop explains

Abdul Hamid Bador says the RM10,000 compound will not be issued for offences such as failure to wear face masks.

Radzi, 4 guru terima suntikan vaksin Covid-19

Radzi menyeru rakyat Malaysia termasuk lebih 500,000 guru di seluruh negara untuk segera mendaftarkan diri.

Presiden Donald Trump memerintahkan pemindahan sebahagian besar anggota tentera dan keselamatan Amerika Syarikat (AS) dari Somalia, di mana mereka melakukan operasi menentang kumpulan militan Al-Shabaab, kata Pentagon, semalam.

Trump “memerintahkan Jabatan Pertahanan dan Komando Afrika AS untuk menempatkan semula sebahagian besar kakitangan dan aset keluar dari Somalia pada awal 2021,” katanya dalam satu kenyataan.

“Jabatan Pertahanan menegaskan AS ‘tidak menarik diri atau melepaskan diri dari Afrika’ di tengah-tengah kebimbangan penarikan balik dari pelbagai kawasan di benua itu.

“Kami akan terus memerangi organisasi pelampau yang boleh mengancam tanah air kami sambil memastikan kami mengekalkan kelebihan strategik kami dalam persaingan kuasa besar,” katanya.

Komando Afrika AS mengekalkan kira-kira 700 tentera, kakitangan dari operasi keselamatan AS yang lain, dan kontraktor keselamatan swasta di Somalia, kedua-duanya melakukan serangan ke atas Al-Shabaab dan melatih pasukan Somalia.

Tentera AS mengalami beberapa korban, termasuk kematian seorang pegawai Agensi Perisikan Pusat (CIA) pada akhir November.

“Pemangku Setiausaha Pertahanan Chris Miller mengunjungi Somalia seminggu lalu, di mana beliau menegaskan kembali tekad AS untuk melihat penurunan organisasi ekstremis yang ganas, yang mengancam kepentingan, rakan kongsi, dan sekutu AS di rantau ini,” kata Pentagon.

Langkah itu dilakukan ketika Trump berusaha untuk meredakan pembabitan tentera AS di luar negara pada minggu-minggu terakhirnya di pejabat.

Beliau memerintahkan supaya pasukan AS dikurangkan di Afghanistan dan Iraq pada pertengahan Januari, kepada 2,500 tentera, dalam kedua-dua kes terbabit.

Pentagon semalam berkata, beberapa anggota yang ditarik keluar dari Somalia akan ditugaskan kembali ke negara-negara jiran untuk membolehkan operasi rentas sempadan terhadap kumpulan ekstremis bersama dengan pasukan rakan kongsi.

“AS akan mempertahankan kemampuannya untuk melakukan operasi anti-terorisme yang disasarkan di Somalia, dan mengumpulkan peringatan dan petunjuk awal mengenai ancaman terhadap tanah air,” katanya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

US judge orders partial disclosure of Khashoggi murder files

The judge has also instructed the CIA and Office of the Director of National Intelligence to explain why they are withholding the tape and a CIA report on the gruesome killing.

Muslim Pro nafi jual data kepada tentera AS

Tentera AS didakwa membeli data Muslim Pro melalui broker data pihak ketiga yang dipanggil X-Mode.