Saturday, February 27, 2021

Sime Darby, Unicef lancar taman permainan inklusif untuk kanak-kanak

Unicef dan Sime Darby Property percaya amat penting untuk negara tidak membiarkan anak-anak OKU ke belakang dalam soal bermain.

Other News

Mengejek tak membantu perbaiki kelemahan bahasa Inggeris guru, kata pendidik

Mereka berkata, sebutan yang tidak tepat seharusnya dibetulkan secara positif, bukannya mengejek kerana ia tidak memperbaiki apa-apa.

Throwing stones won’t help, educationists say on teacher with ‘bad English’

They say mispronunciations should be corrected through positive reinforcement, and that mocking others for their English won't improve anything.

UK Supreme Court rejects legal bid by IS bride to return

Five judges at the Supreme Court gave a unanimous decision in the case of Shamima Begum, whose legal battles have come to be seen as a test of how Britain treat nationals who joined jihadists.

Khairy jelaskan mengapa tidak ambil vaksin Pfizer

Beliau merupakan menteri yang menguruskan pembelian vaksin dan masih belum mengambil suntikan vaksin Covid-19.

Duta AS baru lapor diri di Kuala Lumpur

Beliau mempunyai pengetahuan luas tentang Asia Tenggara dan pernah bertugas di Jakarta dan Seoul.

Sime Darby Property secara rasmi melancarkan taman permainan kanak-kanak inklusif, sempena Hari Orang Kurang Upaya Sedunia yang turut disambut pada hari ini.

Taman permainan itu dibina di tengah-tengah bandar Elmina, sebuah penempatan baru di Subang, Selangor.

Pembukaan itu menandakan satu langkah ke hadapan oleh Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (Unicef) dan Sime Darby dalam usaha membina komuniti yang sepenuhnya melibatkan kanak-kanak kurang upaya (OKU).

Taman permainan ini direka dengan kerjasama kanak-kanak kurang upaya dan normal, keluarga mereka serta beberapa organisasi OKU terkemuka.

Pada 2017, Unicef mengeluarkan satu laporan bertajuk “Kanak-kanak Kurang Upaya di Malaysia”, yang mendedahkan mengenai kesedaraan awam yang rendah, kebanyakannya bersikap negatif dan sering mengecualikan kanak-kanak OKU.

Apabila pihak Unicef berkongsi hasil dapatan laporan itu dengan Sime Darby Property, mereka berikrar untuk menjadi “Wira Kebersamaan” bagi kanak-kanak kurang upaya.

Sime Darby ketika itu dalam proses membangunkan Bandar Elmina yang berkonsep kelestarian dan kebersamaan menyahut cabaran melibatkan kanak-kanak OKU sebagai sebahagian daripada rancangan pembangunan mereka.

Taman permainan ini direka dengan kerjasama kanak-kanak kurang upaya dan normal, keluarga mereka serta beberapa organisasi OKU terkemuka.

Hasilnya adalah taman permainan Elmina.

Ia merupakan yang pertama seumpamanya di Malaysia yang memberi akses tidak terhad kepada kanak-kanak normal mahupun OKU.

Salah satu hadiah terbaik kita dapat berikan kepada anak-anak kita adalah membenarkan mereka bermain, kebebasan untuk meneroka, menemui, bergerak dan bergembira.

Atas alasan itu, Unicef dan Sime Darby percaya adalah amat penting untuk negara tidak membiarkan anak-anak OKU ke belakang dalam soal bermain.

Tahun 2020 dan krisis Covid-19 memberi kita peluang untuk mengimpikan dunia yang lebih baik buat kanak-kanak OKU.

Tahun ini akan melabuhkan tirainya dan mengharapkan akan sebuah masa hadapan pasca Covid-19, dan Malaysia berpegang kepada komitmen Matlamat Pembangunan Mapan.

Prinsip utama matlamat itu adalah untuk memastikan tidak ada kanak-kanak yang ditinggalkan ke belakang.

Kebersamaan adalah hak untuk dinikmati oleh semua kanak-kanak tanpa mengira kekurangan, dan ia bukan satu keistimewaan untuk segelintir sahaja.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Ibu bapa punca peningkatan obesiti dalam kalangan kanak-kanak semasa pandemik

Ibu bapa menjadikan makanan ringan bergoreng, keropok atau gula-gula bagi membantu anak-anak kekal fokus sewaktu sesi pembelajaran dan pengajaran di rumah.

Disabled man turns to loan sharks after losing his stall

With no other way to support his family, Murugan Raju is struggling to repay his debt amid threats from 'ah long'.

OKU pinjam ‘ah long’ untuk teruskan hidup selepas hilang perniagaan

Tidak dibenarkan berniaga OKU sanggup tanggung risiko pinjam ah long semata-mata untuk teruskan kehidupan.

Down but not out for wheelchair-bound engineer

Although he initially suffered from resentment and anger at his injury, Sasitharan Chandran is now a motivational speaker who wants to help others in similar situations.

Bekas jurutera tidak putus asa selepas jadi OKU, berkerusi roda

Walaupun sebelum ini pernah berdepan dengan kekecewaan dan putus asa, Sasitharan Chandran, 53, bangkit kembali.