Thursday, February 25, 2021

Lebih 60,000 mahasiswa kekal di kampus sepanjang tempoh PKPB, kata menteri

Jumlah itu melibatkan penuntut universiti awam, politeknik, kolej komuniti dan institusi pengajian tinggi swasta.

Other News

Covax delivers first vaccine shipment in ‘momentous occasion’

Covax hopes to deliver more than two billion doses in less than a year to ensure 92 poorer countries will receive access to Covid-19 vaccines.

Johnson & Johnson vaccine ‘highly effective’ against severe Covid-19

In large clinical trials, the vaccine efficacy against severe disease was 85.9% in the US, 81.7% in South Africa, and 87.6% in Brazil.

Reaksi kepada kes Malaysiakini tunjukkan politik lebih berkuasa, bukan undang-undang

Keputusan mahkamah perlu dihormati oleh semua pihak tanpa sebarang pertikaian.

Kes baru Covid-19 kembali melebihi angka 3,000

Kes aktif dengan kebolehjangkitan pula berjumlah 30,677.

New cases above 3,000 again as deaths increase by 12

Death toll now at 1,088.

Sebanyak 50,889 penuntut universiti awam, politeknik dan kolej komuniti atau 7.9% mengambil keputusan untuk terus kekal di kampus dari tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) sehingga 11 November lalu.

Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Mansor Othman berkata 11,3297 pelajar institut pengajian tinggi swasta juga berada di dalam kampus selepas penangguhan pendaftaran pelajar sesi 2020/2021 secara bersemuka.

Katanya majoriti pelajar masih berada di rumah selepas kementerian meluluskan agar sesi pendaftaran serta kemasukan pelajar baru dan sedia ada yang dilaksanakan secara bersemuka pada bulan ini ditangguhkan berikutan berlakunya peningkatan Covid-19 secara mendadak.

“Ini selaras perintah PKPB yang dikuatkuasakan oleh kerajaan atas nasihat Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) namun begitu kementerian peka dan prihatin memberi pertimbangan khas yang mempunyai keperluan bagi terus kekal berada dalam kampus.

“Antara pelajar yang diberikan pertimbangan adalah mereka yang memerlukan kemudahan teknikal khususnya seperti fasiliti makmal serta pelajar yang memerlukan persekitaran yang lebih kondusif atau mempunyai masalah capaian internet untuk meneruskan pembelajaran di dalam talian,” katanya di Dewan Rakyat, hari ini.

Azizah Mohd Dun (Bersatu-Beaufort) ingin mengetahui berapa jumlah sebenar pelajar IPTA dan IPTS yang masih berada di kampus dan juga yang berada di rumah selepas pengumuman Penangguhan Kemasukan Pelajar ke Kampus sesi 2020/2021 semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Dalam pada itu, Mansor memaklumkan pelbagai cara dan inisiatif yang dilaksanakan pihak kementerian bagi memastikan pembelajaran secara atas talian dapat dilaksanakan.

“Kementerian sentiasa prihatin terhadap IPT khususnya di luar bandar yang sukar untuk mendapat akses capaian internet bagi mengikuti sesi PdP dalam talian. Antara respon strategik kementerian untuk atasi perkara itu, menyalurkan maklumat kepada 871 lokasi kemudahan pusat internet di bawah seliaan Kementerian Komunikasi dan Multimedia.

“Dan seterusnya bagi pelajar keluarga B40 universiti awam turut mendapat pelan data capaian internet bagi pelajar-pelajar ini seterusnya menyediakan bantuan pendidikan peranti kepada lebih 8956 pelajar di kalangan keluarga B40 dan juga memberikan bantuan tunai sebanyak RM50 secara terus kepada pelajar baharu sesi akademik 2020/2021.”

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Kes baru Covid-19 kembali melebihi angka 3,000

Kes aktif dengan kebolehjangkitan pula berjumlah 30,677.

Muhyiddin terima dos pertama vaksin Covid-19

Turut menerima suntikan pertama dalam program imunisasi itu ialah Ketua Pengarah Kesihatan Noor Hisham Abdullah.

14 lagi kematian baru, 4,055 dilaporkan pulih

Kes aktif dengan kebolehjangkitan pula berjumlah 30,475.

Masih wujudkan ruang pejabat selepas pasca pandemik?

Kebanyakan syarikat mengatakan mereka bersedia untuk meneruskan trend kerja dari rumah walaupun ruang pejabat tidak akan lenyap sepenuhnya.

2,192 kes baru Covid-19, 3,414 pulih, 6 lagi kematian dilaporkan

Kes aktif dengan kebolehjangkitan pula berjumlah 32,076.