Tuesday, November 24, 2020

RM1 bilion untuk bantu generasi kedua Felda, kata menteri

Program PPP akan meningkatkan pendapatan peneroka dan bantu jayakan dasar jaminan keselamatan makanan negara.

Other News

Guatemala suspends budget that sparked violent protests

Lawmakers now have until Nov 30 to approve a new budget, otherwise the government will continue to operate under the existing budget.

Anthony Loke tidak puas hati penamatan kontrak syarikat DM-LTAT 

Anthony Loke dan Wee Ka Siong bertekak isu penamatan SST projek KVDT2.

Kekangan belajar secara dalam talian akan diatasi dengan kaedah lebih berkesan, kata menteri

KPM cari kaedah berkesan untuk murid susulan penutupan sekolah.

Perhimpunan agung Bersatu Sabtu ini guna sidang video

Persidangan dalam talian akan disertai perwakilan dari seluruh negara di 14 lokasi.

PAC syor wujud sistem bersepadu pengambilan pekerja asing, banteras ‘pengantara’

Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan Kementerian Sumber Manusia (KSM) disyor mewujudkan sistem itu bagi menangkis tuduhan rasuah dan salah guna kuasa melibatkan pekerja asing.

Felda akan memanfaatkan sepenuhnya peruntukan RM1 bilion diberikan kerajaan menerusi Program Pembangunan Peneroka (PPP) bagi meningkatkan pendapatan peneroka dan membantu menjayakan dasar jaminan keselamatan makanan negara (food security).

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Mustapa Mohamed berkata perkara berkenaan selari dengan inisiatif diumumkan kerajaan untuk meningkatkan pendapatan peneroka Felda di bawah Kertas Putih Felda yang dibentangkan di Parlimen pada 10 April 2019.

Katanya pelaksanaan program berkenaan dibuat melalui projek pertanian dan ternakan termasuk sayur-sayuran, buah-buahan, ternakan ruminan, unggas, akuakultur dan ternakan eksotik.

“Felda juga memberi perhatian kepada jenis tanaman dan ternakan yang kadar kecukupan sara diri (self sufficient level) masih rendah seperti produk tenusu, daging lembu atau kerbau, daging kambing atau biri-biri, kelapa, akuakultur dan cili.

“Selain itu, Felda juga fokus kepada projek bernilai tinggi seperti projek arnab, herba, sayuran fertigasi, halia, roselle, nanas, dan buah tin,” katanya di Dewan Rakyat hari ini.

Ahmad Tarmizi Sulaiman (PAS- Sik) meminta perdana menteri menyatakan projek tanaman kontang bagi memulihkan prestasi Felda bernilai RM1 bilion dalam tempoh lima tahun sepertimana diumumkan dalam Mesyuarat Majlis Perancangan Fizikal Negara (MPFN) pada 2019.

Sehubungan itu, Mustapa berkata Felda sudah meluluskan peruntukan RM10.7 juta bagi menjayakan 67 projek penternakan dan tanaman di seluruh negara, sehingga Oktober lalu.

Sebahagian projek berkenaan sudah dimulakan menerusi pembekalan input pertanian atau peralatan yang mula dibekalkan oleh Koperasi Permodalan Felda (KPF) sebagai ejen perolehan Felda untuk program PPP.

Tambahnya 46 projek lagi melibatkan 32 projek individu dan 14 projek koperasi dengan nilai RM4.5 juta akan diluluskan dalam masa terdekat.

“Bagi memastikan kelancaran PPP, Felda melaksanakan model baru pelaksanaan PPP bersama Agro Bank yang mana program ‘Quick Win’ untuk 10 koperasi dan 40 projek individu sedang dijalankan dengan anggaran nilai menghampiri RM11 juta yang dibiayai oleh Felda melalui dana PPP.

“Sebagai contoh, RM7 juta diperuntukkan bagi menjayakan tanaman nanas MD2 di Besout yang memanfaatkan 1,501 peserta.

“Untuk menjayakan projek PPP, Projek Rintis Felda Bukit Rokan yang pertama telah dilaksanakan pada November 2019 di atas tanah seluas 50.7 ekar dan dijangka memanfaatkan 240 peneroka.”

Selain itu, menurut Mustapa penglibatan peneroka dan generasi baru sebagai peserta program individu bagi tanaman cili, cendawan, sayur-sayuran dan ternakan arnab, juga digalakkan untuk bekerja di tapak projek.

Dan sehingga kini, terdapat 43 orang warga Felda mula bekerja di tapak projek.

“Bagi meningkatkan lagi produktiviti dan pendapatan peneroka melalui program PPP, Felda juga akan memberi tumpuan kepada pelaksanaan pertanian pintar (smart farming).

“Bagi tujuan ini, Felda menandatangani memorandum of understanding (MoU) dengan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi serta Universiti Putra Malaysia untuk membangunkan teknologi yang bersesuaian seperti teknologi internet of things (IoT) dan drone.”

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Tempoh 48 jam bebas cukai di tiga pulau kekal, kata menteri

Langkah menetapkan tempoh 48 jam dibuat bagi membolehkan pelancong asing dan tempatan memberikan pendapatan kepada ekonomi tempatan.

Govt still saddled with over RM14 billion debts inherited from Najib era

They include debts linked to 1MDB and Tabung Haji as well as several large-scale projects.

Kerajaan pasti ambil jalan terbaik dalam isu KWSP, kata menteri

Rakyat sepatutnya mempunyai wang yang mencukupi ketika hari tua.

Isa’s former aide given RM2 million, court told

Mohamad Jani Ismail says the money was given to Muhammad Zahid Md Arip as a token of gratitude for his role in the sale and purchase of Merdeka Palace Hotel in Kuching.