Monday, November 30, 2020

Tiada larangan penumpang duduk sebelah pemandu, kata menteri

Beliau meminta polis mengambil tindakan segera terhadap individu berkenaan termasuk yang menyebarkan klip video di media sosial kerana memburukkan imej PDRM.

Other News

1,212 kes baru Covid-19, 2,112 pulih, 3 lagi kematian dilaporkan

Angka keseluruhan Covid-19 kini berjumlah 65,697 kes.

1,212 new cases, over 400 in Selangor

2,112 recoveries recorded.

After Europe, now US mink and farm workers have Covid-19

It is suspected that in the US infected workers introduced the infection to the mink while in Europe the mink infected the workers.

Darurat di Gerik, Bugaya jika wujud risiko penularan Covid-19, kata menteri

Keputusan itu akan dibuat selepas merujuk kepada Kementerian Kesihatan dan Majlis Keselamatan Negara.

Govt to consider emergency in Gerik, Bugaya if Covid-19 risks remain

Minister Takiyüddin Hassan says a decision will be made after the matter is referred to the health ministry and National Security Council.

Video yang tular di media sosial semalam menyatakan seorang pemandu disaman kerana isterinya duduk di bahagian penumpang hadapan adalah berniat jahat dan cuba merosakkan imej pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM), kata Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata tiada ketetapan yang melarang penumpang duduk di sebelah pemandu sepanjang tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

“Perkara ini saya sudah jawab beberapa kali bahawa tidak ada ketetapan yang memerlukan mereka yang menaiki kenderaan, seorang kena duduk hadapan seorang duduk di belakang. Malah, jika datang daripada satu keluarga tidak memakai pelitup muka di dalam kereta pun tidak salah, namun semalam ada seorang pemandu menyebarkan video kononnya disaman kerana perkara itu.

“Setelah disiasat, didapati individu itu dikenakan tindakan kerana menggunakan telefon bimbit semasa memandu,” katanya pada sidang media harian pelaksanaan PKPP di Kuala Lumpur hari ini.

Sehubungan itu, beliau meminta polis mengambil tindakan segera terhadap individu berkenaan termasuk yang menyebarkan klip video di media sosial kerana memburukkan imej PDRM.

Mengulas tentang rungutan kos kuarantin yang tinggi dikenakan terhadap individu bukan berasal dari Sarawak yang ingin masuk dan pulang ke Sarawak, Ismail berkata mereka yang kurang berkemampuan boleh mendapatkan pengurangan atau pengecualian.

Permohonan itu katanya boleh dikemukakan kepada Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak.

“ … seperti kita di Semenanjung, contohnya mereka yang pulang dan tidak mampu membayar kos kuarantin, boleh merayu kepada menteri kesihatan sama ada untuk mengurangkan, malah untuk mengecualikan bayaran pun boleh, tetapi dengan alasan tertentu.

“Menteri kesihatan boleh menggunakan kuasanya mengikut Akta 342 (Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988) untuk mengecualikan atau mengurangkan bayaran,” katanya.

Berhubung isu penutupan pusat jagaan kanak-kanak dan taska semasa PKPB, Ismail berkata perkara itu sedang diperincikan oleh kementerian pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat dan penjelasan mengenainya akan diumumkan menterinya, Rina Mohd Harun tidak lama lagi.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

1,212 kes baru Covid-19, 2,112 pulih, 3 lagi kematian dilaporkan

Angka keseluruhan Covid-19 kini berjumlah 65,697 kes.

1,309 kes baru Covid-19, 493 di KL

Angka keseluruhan Covid-19 kini berjumlah 64,485 kes.

1,315 kes baru Covid-19, 1,110 pulih, 4 lagi kematian dilaporkan

Sebanyak 11,508 kes aktif direkodkan.

1,109 kes baru Covid-19, 1,148 pulih, 2 lagi kematian dilaporkan

Angka keseluruhan Covid-19 kini berjumlah 61,861 kes.

Anwar dipanggil sebagai saksi kes saman bekas pegawai penyelidik dipukul setiausaha politiknya

Perbicaraan dijadualkan berlangsung di Mahkamah Sesyen Shah Alam pada Mac tahun depan.