Thursday, November 12, 2020

Orang luar tak boleh cakap bagi pihak DAP, kata Guan Eng

Kenyataan tegas Lim Guan Eng ini menimbulkan lagi persoalan sama ada Anwar benar-benar mempunyai sokongan "kukuh dan meyakinkan".

Other News

Lelaki siar Facebook Live serbuan polis didakwa esok

Kertas siasatan melibatkan individu berusia 24 tahun itu, telah diserahkan kepada Pejabat Peguam Negara.

Bersatu buat laporan polis dakwa artikel portal berita fitnah PM

Artikel bertajuk 'Saman Agong Satu Tragedi Negara' itu memberi tanggapan dan menimbulkan kekeliruan rakyat.

Anugerah Bintang Popular bukan aktiviti terlarang, kata menteri

Ia merupakan industri kreatif dan tidak tersenarai di bawah senarai terlarang, dalam Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat.

Pencemaran air di Selangor perbuatan disengajakan, kata MB

Penguatkuasaan secara berterusan akan dilakukan bagi menentang golongan yang telah banyak menyebabkan kesusahan kepada rakyat.

919 kes baru Covid-19, 996 pulih, 1 lagi kematian dilaporkan

Angka keseluruhan Covid-19 kini berjumlah 43,791 kes.

Selepas sekian lama membisu berhubung kerjasama dengan pemimpin terpalit rasuah bagi menubuhkan kerajaan Melayu-Islam pimpinan Anwar Ibrahim, DAP hari ini dengan tegas mengulangi tidak akan bekerjasama dengan Umno.

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng hari ini menegaskan orang luar tidak boleh bercakap bagi pihak parti itu, termasuk dalam isu kerajaan Melayu-Islam yang mahu ditubuhkan Anwar.

“Saya ingin menegaskan bahawa tidak ada pihak luar DAP yang berhak untuk berbuat sedemikian,” kata Lim dalam satu kenyataan hari ini, merujuk kepada kekeliruan berhubung kenyataan Pengarah Komunikasi Amanah Khalid Samad yang mengatakan DAP bersama-sama Umno, PKR dan Amanah menyokong Anwar untuk menumbangkan kerajaan Perikatan Nasional (PN) pimpinan Muhyiddin Yassin.

“Perkara ini sudah dijawab dan pendirian DAP sudah dinyatakan dengan jelas, yang terakhir adalah kenyataan saya kepada akhbar di Kota Kinabalu”.

Sewaktu berkempen bagi Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah, Lim yang juga bekas menteri kewangan mengatakan, DAP tidak akan bekerjasama dengan Umno, selagi di bawah pimpinan presiden, Ahmad Zahid Hamidi dan bekas presiden, Najib Razak.

“Kita lawan Umno, Barisan Nasional (BN), PN kerana kita tak boleh terima dasar memecahbelahkan rakyat.

“Saya tegaskan di sini bahawa DAP tidak akan kerjasama dengan Umno di bawah pimpinan Zahid dan juga Najib,” katanya pada 25 September lalu.

Sewaktu berkempen bagi Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah, Lim yang juga bekas menteri kewangan mengatakan, DAP tidak akan bekerjasama dengan Umno, selagi di bawah pimpinan presiden, Ahmad Zahid Hamidi dan bekas presiden, Najib Razak.

Jumaat lalu, MalaysiaNow mendedahkan Zahid dan Najib menulis surat kepada Yang di Pertuan Agong bagi menyatakan sokongan kepada Anwar untuk menumbangkan kerajaan PN.

Kedua-dua pemimpin Umno itu sehingga ke hari ini masih berdiam diri mengenai perkara itu, sebaliknya beberapa penafian dilakukan oleh pegawai dan penyokong mereka.

Lim turut menggesa Muhyiddin agar tidak tunduk kepada tekanan untuk melakukan rombakan Kabinet dan fokus untuk menagani pendemik Covid-19.

“Perdana Menteri harus menyatakan bahawa tidak ada rombakan Kabinet, dan menghentikan penawaran kedudukan dan jawatan politik secara tidak bermaruah dan tidak jujur ini.

“Marilah kita fokus untuk menyatukan rakyat Malaysia tanpa mengira kaum dan agama, dan bukannya menggunakan retorik perkauman dan agama yang memecahbelahkan, untuk menyokong wira-wira barisan hadapan kita memenangi pertempuran melawan Covid-19,” kata ahli Parlimen Bagan itu.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

PM tinjau PKPD di Medan 88 Bandar Baru Salak Tinggi

Kira-kira 800 penduduk kawasan itu dikenakan PKPD bermula hari ini.

Like Anwar, Najib sets 2 conditions for budget support

Their calls reflect closer political ties in their common opposition to Prime Minister Muhyiddin Yassin.

PH tak sokong Belanjawan 2021 kecuali tuntutan dipenuhi, kata Anwar

Hanya 6 tuntutan PH dimasukkan dalam Belanjawan 2021.

Bekas exco gesa MB Selangor batal kontrak melombong 10 tahun kepada syarikat swasta

Haniza Talha berkata keputusan itu tidak menepati syarat dalam pekeliling yang dikeluarkan kerajaan negeri Selangor.

Kerajaan Selangor anugerah kontrak perlombongan mewah kepada syarikat swasta, ketepi syarikat negeri

Tindakan itu melanggar perkeliling yang hanya membenarkan permit perlombongan di tanah milik kerajaan negeri diberikan kepada syarikat berkaitan kerajaan negeri.