Wednesday, January 27, 2021

PKPDB di Penjara Alor Setar mula tengah malam ini

Ini bertujuan untuk mengekang penularan Covid-19 di kawasan itu.

Other News

Tokyo MPs rave it up in nightclubs while electorate stays in, obeying emergency laws

PM Suga apologises after lawmakers visit restaurants and night clubs in defiance of their own rulings.

Heavy security, roads closed after farmer riots in India

The farmers, mostly from northern Indian states including Punjab, want new agricultural reforms scrapped that they fear will leave them at the mercy of big corporations.

Guru boleh tetapkan kaedah PdPR bersesuaian di luar talian, kata menteri

Antara kaedah luar talian yang digunakan ialah penyerahan modul pembelajaran atau latihan kepada murid.

Hamzah pulih Covid-19, dibenarkan pulang

Setiausaha akhbar beliau, Zulkifli Bujang mengesahkan perkara itu.

Two-thirds of world see ‘climate emergency’, UN survey shows

The large majority of those who do recognise a climate emergency want urgent and comprehensive action, says Oxford sociologist.

Kerajaan akan menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan Bersasar (PKPDB) secara pentadbiran di kawasan Penjara Alor Setar, Kedah, termasuk kuarters kakitangan, selama 14 hari bermula 12.01 tengah malam ini (5 Oktober).

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Ismail Sabri Yaakob berkata pelaksanaan PKPDB itu bertujuan membendung jangkitan dan penularan Covid-19 di situ selain membolehkan aktiviti pengesanan kes secara bersasar dilaksanakan.

“Kementerian Kesihatan (KKM) mengesahkan terdapat peningkatan kes positif Covid-19 di kawasan penjara itu. Mengambil kira peningkatan jumlah kes yang berlaku, kerajaan atas nasihat menteri kesihatan memutuskan untuk melaksanakan PKPDB secara pentadbiran,” katanya dalam kenyataan berhubung Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) hari ini.

Beliau berkata sepanjang tempoh itu, sebarang pergerakan keluar dan masuk melibatkan kawasan tersebut termasuk lawatan oleh keluarga tahanan adalah tidak dibenarkan.

Dalam pada itu, Ismail berkata seramai 433 individu ditahan atas kesalahan ingkar arahan PKPP semalam dengan 345 individu dikompaun, 60 direman dan bakinya dijamin.

Beliau berkata antara kesalahan ialah tidak memakai pelitup muka (157 orang), aktiviti dalam pub atau kelab malam (126), gagal menyediakan peralatan atau rekod butiran diri (49), penjarakan fizikal (46), aktiviti perjudian (36), menggaji warga asing tanpa permit yang sah (18), serta satu tangkapan pendatang tanpa izin.

Mengenai Operasi Benteng, Ismail berkata 76 pendatang tanpa izin dan seorang penyeludup ditangkap semalam dalam operasi bersepadu melibatkan Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM), Jabatan Imigresen Malaysia, Jabatan Kastam Diraja Malaysia, Agensi Kawalan Sempadan Malaysia (Aksem) dan agensi-agensi lain yang mengawal ketat sempadan negara.

“Daripada jumlah itu, pasukan ATM Rejimen Pertama Kor Armor Diraja berjaya menahan 27 pendatang tanpa izin atas kesalahan tidak mempunyai dokumen pengenalan diri yang sah serta cuba untuk keluar dari Malaysia melalui jalan yang tidak diwartakan di sekitar Hotel Tiara, Desaru, Bandar Penawar, Johor,” katanya.

Beliau berkata sebanyak 101 sekatan jalan raya Operasi Benteng juga dilaksanakan semalam yang melibatkan PDRM, Aksem dan ATM.

“Kerajaan akan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana pihak yang cuba memasuki sempadan negara secara haram dan agensi-agensi penguat kuasa akan terus mengetatkan kawalan kawasan sempadan terutamanya di lorong-lorong tikus,” katanya.

Sementara itu, sejak 24 Julai hingga semalam, seramai 40,607 individu pulang ke tanah air melalui pintu masuk sempadan antarabangsa dan kesemua mereka ditempatkan di 67 hotel dan 12 premis lain termasuk institut latihan awam dan institusi pengajian swasta.

Beliau berkata daripada jumlah itu, 9,138 individu sedang menjalani proses kuarantin wajib manakala 106 orang dihantar ke hospital untuk rawatan, dan 31,363 individu lagi didiscaj dan dibenarkan pulang.

Kesemua mereka pulang dari 34 negara iaitu Filipina, Thailand, Indonesia, Kemboja, Singapura, Vietnam, Brunei, Laos, Qatar, Pakistan, Arab Saudi, Hong Kong, India, Emiriah Arab Bersatu, Jepun, Turki, Korea Selatan, Iran, Nepal, Bangladesh, Myanmar, Timor Leste, Taiwan, China, United Kingdom, Belanda, Papua New Guinea, Mesir, Sepanyol, Perancis, Australia, New Zealand, Amerika Syarikat dan Ethiopia.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Hamzah pulih Covid-19, dibenarkan pulang

Setiausaha akhbar beliau, Zulkifli Bujang mengesahkan perkara itu.

Ancaman serangan siber, Nacsa keluar notis amaran

Tindakan itu diambil berikutan ancaman untuk menggodam laman web kerajaan oleh penggodam ‘Anonymous Malaysia'.

Merahsiakan kes Covid-19 hanya memburukkan lagi perniagaan

Menyembunyikan kes bukan langkah baik untuk imej syarikat, kata pakar.

Polis panggil Azwan Ali kerana perlekeh proklamasi darurat

Polis menerima laporan berhubung video klip itu berkata siasatan dibuat mengikut Seksyen 504 Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1988.

Putrajaya warns of RM100,000 compound for companies breaching SOPs

The emergency allows the government to come up with ordinances to mete out heavier punishments on offenders, senior minister says.