Sunday, October 25, 2020

PKPDB di Penjara Alor Setar mula tengah malam ini

Ini bertujuan untuk mengekang penularan Covid-19 di kawasan itu.

Other News

823 kes baru Covid-19, 8 kematian dilaporkan

Sabah masih kekal sebagai negeri kes Covid-19 tertinggi.

Agong titah tiada darurat, beri amaran kepada pihak ganggu kestabilan

Agong percaya kerajaan yang dipimpim perdana menteri mampu menangani wabak Covid-19 dengan baik dan berkesan.

Agong rules no emergency, but warns politicians out to disrupt stability

The king says politicians should immediately cease any politicking that could disrupt the stability of the nation's administration.

823 new cases, 8 more deaths

Death toll from Covid-19 rises to 229.

Raja-Raja Melayu adakan perbincangan khas

Perbincangan berhubung cadangan dikemukakan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin selepas mesyuarat khas Jemaah Menteri pada Jumaat.

Kerajaan akan menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan Bersasar (PKPDB) secara pentadbiran di kawasan Penjara Alor Setar, Kedah, termasuk kuarters kakitangan, selama 14 hari bermula 12.01 tengah malam ini (5 Oktober).

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Ismail Sabri Yaakob berkata pelaksanaan PKPDB itu bertujuan membendung jangkitan dan penularan Covid-19 di situ selain membolehkan aktiviti pengesanan kes secara bersasar dilaksanakan.

“Kementerian Kesihatan (KKM) mengesahkan terdapat peningkatan kes positif Covid-19 di kawasan penjara itu. Mengambil kira peningkatan jumlah kes yang berlaku, kerajaan atas nasihat menteri kesihatan memutuskan untuk melaksanakan PKPDB secara pentadbiran,” katanya dalam kenyataan berhubung Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) hari ini.

Beliau berkata sepanjang tempoh itu, sebarang pergerakan keluar dan masuk melibatkan kawasan tersebut termasuk lawatan oleh keluarga tahanan adalah tidak dibenarkan.

Dalam pada itu, Ismail berkata seramai 433 individu ditahan atas kesalahan ingkar arahan PKPP semalam dengan 345 individu dikompaun, 60 direman dan bakinya dijamin.

Beliau berkata antara kesalahan ialah tidak memakai pelitup muka (157 orang), aktiviti dalam pub atau kelab malam (126), gagal menyediakan peralatan atau rekod butiran diri (49), penjarakan fizikal (46), aktiviti perjudian (36), menggaji warga asing tanpa permit yang sah (18), serta satu tangkapan pendatang tanpa izin.

Mengenai Operasi Benteng, Ismail berkata 76 pendatang tanpa izin dan seorang penyeludup ditangkap semalam dalam operasi bersepadu melibatkan Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM), Jabatan Imigresen Malaysia, Jabatan Kastam Diraja Malaysia, Agensi Kawalan Sempadan Malaysia (Aksem) dan agensi-agensi lain yang mengawal ketat sempadan negara.

“Daripada jumlah itu, pasukan ATM Rejimen Pertama Kor Armor Diraja berjaya menahan 27 pendatang tanpa izin atas kesalahan tidak mempunyai dokumen pengenalan diri yang sah serta cuba untuk keluar dari Malaysia melalui jalan yang tidak diwartakan di sekitar Hotel Tiara, Desaru, Bandar Penawar, Johor,” katanya.

Beliau berkata sebanyak 101 sekatan jalan raya Operasi Benteng juga dilaksanakan semalam yang melibatkan PDRM, Aksem dan ATM.

“Kerajaan akan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana pihak yang cuba memasuki sempadan negara secara haram dan agensi-agensi penguat kuasa akan terus mengetatkan kawalan kawasan sempadan terutamanya di lorong-lorong tikus,” katanya.

Sementara itu, sejak 24 Julai hingga semalam, seramai 40,607 individu pulang ke tanah air melalui pintu masuk sempadan antarabangsa dan kesemua mereka ditempatkan di 67 hotel dan 12 premis lain termasuk institut latihan awam dan institusi pengajian swasta.

Beliau berkata daripada jumlah itu, 9,138 individu sedang menjalani proses kuarantin wajib manakala 106 orang dihantar ke hospital untuk rawatan, dan 31,363 individu lagi didiscaj dan dibenarkan pulang.

Kesemua mereka pulang dari 34 negara iaitu Filipina, Thailand, Indonesia, Kemboja, Singapura, Vietnam, Brunei, Laos, Qatar, Pakistan, Arab Saudi, Hong Kong, India, Emiriah Arab Bersatu, Jepun, Turki, Korea Selatan, Iran, Nepal, Bangladesh, Myanmar, Timor Leste, Taiwan, China, United Kingdom, Belanda, Papua New Guinea, Mesir, Sepanyol, Perancis, Australia, New Zealand, Amerika Syarikat dan Ethiopia.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

‘Frontliner’ menyarung kembali sut perang

Gelombang ke-3 Covid-19 bertukar menjadi medan perperangan.

PKPD penjara Alor Setar dilanjutkan 14 hari lagi

Bendung jangkitan dan penularan Covid-19 di dalam kawasan serta membolehkan aktiviti pengesanan kes secara bersasar dilaksanakan.

PKPB di Labuan berkuatkuasa 17 hingga 30 Oktober

Peningkatan kes Covid-19 di Sabah agak tinggi.

KKM tambah kapasiti makmal ujian Covid-19

Kapasiti maksimum ditingkatkan kepada 54,706 ujian RT-PCR setiap hari.

Polis panggil Anwar ke Bukit Aman esok

Sehingga kini, sebanyak 113 laporan polis dibuat ke atas presiden PKR itu.