Monday, March 1, 2021

Malaysia bimbang keselamatan rantau Nagorno-Karabakh

Tahap keselamatan yang semakin merosot di rantau Nagorno-Karabakh di Republik Azerbaijan akibat pertempuran sengit tentera sejak dua hari lepas.

Other News

Rayuan saman fitnah NFCorp terhadap Nurul Izzah ditolak

Mahkamah memerintahkan NFCorp dan Mohamad Salleh membayar kos RM50,000.

Muhyiddin’s report card, one year on

In assessing Muhyiddin, one must take into account the twin crises that coincided with his premiership: the Covid-19 pandemic and the resulting economic fallout.

Kes baru Covid-19 kembali turun bawah 2,000

5 lagi kematian menjadikan jumlah 1,135 keseluruhannya.

New cases dip below 2,000

Five more deaths take toll to 1,135.

Pembunuhan pengasas Ambank, mahkamah kekal hukuman mati pesalah

Presiden Mahkamah Rayuan Rohana Yusuf turut mengekalkan hukuman penjara 18 tahun yang dijatuhkan ke atas Koong Swee Kwan.

Malaysia hari ini menzahirkan rasa bimbang dengan tahap keselamatan yang semakin merosot di rantau Nagorno-Karabakh di Republik Azerbaijan susulan pertempuran sengit tentera terbaru, yang bermula sejak dua hari lepas.

Wisma Putra dalam satu kenyataan hari ini berkata, Malaysia menyuarakan rasa kesal dengan kehilangan banyak nyawa, termasuk orang awam disebabkan pertelingkahan itu.

Menurutnya Malaysia menyertai gesaan oleh komuniti antarabangsa supaya Republik Armenia dan Republik Azerbaijan mengambil langkah maksimum dalam membendung pertelingkahan dan mengambil langkah konkrit bagi mengurangkan ketegangan antara negara berjiran itu.

“Malaysia menggesa pihak yang berkenaan untuk memberi keutamaan kepada usaha menyelesaikan konflik secara aman menerusi dialog dan diplomasi,” katanya.

Menurut kenyataan itu Malaysia menyokong semua usaha bagi mencari penyelesaian secara aman mengikut lunas undang-undang antarabangsa, termasuk resolusi Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu yang berkaitan.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Wisma Putra says ready to bring back Jho Low

Minister Hishammuddin Hussein says there is no reason for the ministry to do otherwise if it is told the location of the fugitive businessman by the police.

Wisma Putra sedia bantu polis bawa balik ahli perniagaan dalam buruan Jho Low

Jho Low bukan saja diburu pihak berkuasa Malaysia malah Amerika Syarikat dan Singapura juga sedang mencarinya.