Saturday, November 28, 2020

Zuraida sedia kemuka bukti projek rundingan terus PH

Other News

1,315 kes baru Covid-19, 1,110 pulih, 4 lagi kematian dilaporkan

Sebanyak 11,508 kes aktif direkodkan.

1,315 new cases, 476 in Sabah

Four more deaths take virus toll to 354.

Peruntukan “durian runtuh” Jasa dicantas separuh selepas nama, imej ditukar

Pengumuman pengurangan itu dijangka diumumkan ketika ucapan penggulungan peringkat jawatankuasa minggu depan.

With new name and image, Jasa’s ‘windfall’ budget to be halved

The RM85.5 million allocation, which came under criticism following its announcement on Nov 6, could be cut down by RM40 million, sources say.

Pengusaha tadika terjejas ‘terkapai-kapai’ tanpa bantuan

Pengusaha luah kekesalan kerana tidak diberikan bantuan kerajaan walaupun terjejas teruk sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan.

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) Zuraida Kamaruddin berkata beliau bersedia mengemukakan surat berkaitan projek-projek kementerian itu yang diluluskan secara rundingan terus di bawah pentadbiran Pakatan Harapan (PH).

Beliau berkata surat berkaitan telah dikumpul dan akan diserahkan kepada pihak berkaitan, sekiranya ada siasatan lanjut mengenainya.

“.. saya tidak mahu panjangkan perkara ini kepada media, jadi jika Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) atau sesiapa saja hendak siasat, saya tidak ada masalah dan sudah bersedia,” katanya pada sidang media selepas merasmikan mesyuarat agung Koperasi Pekerja Bomb dan Penyelamat Malaysia Berhad (KOBOPEM) di Dewan Serbaguna Kompleks Kuarters Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), Cheras hari ini.

Pada persidangan Dewan Rakyat 24 Ogos lepas, Menteri Kewangan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz mendedahkan sepanjang pentadbiran kerajaan PH selama 22 bulan, ia telah meluluskan 101 projek atau perolehan kerajaan bernilai RM6.61 bilion secara rundingan terus.

Zuraida, yang juga menteri perumahan dan kerajaan tempatan semasa pentadbiran PH, menegaskan beliau tidak terlibat dalam sebarang pemberian projek secara rundingan terus dan menyatakan dua projek KPKT yang diluluskan secara rundingan terus dibuat di luar pengetahuannya.

Sabtu lepas, bekas Menteri Kewangan Lim Guan Eng mencabar Zuraida agar mendedahkan surat berkaitan satu daripada dua projek KPKT yang diluluskan secara rundingan terus ketika pemerintahan PH.

Lim mendakwa Projek Sisa Pepejal Taman Beringin (PSPTB) bernilai RM170.3 juta itu dimohon sendiri oleh KPKT kepada Kementerian Kewangan.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Pemuda DAP gesa parti pertimbang berpisah dengan PKR, bubarkan PH

Gesaan itu dibuat sekiranya Anwar Ibrahim tidak memohon maaf kepada parti sekutu dan rakyat Malaysia kerana tidak menyokong usul undi belah bahagi Belanjawan 2021.

Gagal tolak belanjawan, wakil rakyat PH dikecam pengguna media sosial

Kecaman itu dilakukan selepas Belanjawan 2021 diluluskan di peringkat dasar dengan mudah.

Belanjawan 2021 sudah tak boleh ditolak, PH gadai sokongan rakyat, kata Dr Mahathir

Bekas perdana menteri itu berkata, PH yang dipimpin Anwar Ibrahim sanggup berkompromi, menolak prinsip dan menggadaikan sokongan rakyat untuk kepentingan sendiri.

Langkah taktikal atau cerita dongeng?

Ini menimbulkan syak wasangka dan persoalan mengenai apakah sebenarnya strategi atau mainan politik Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim?

Dr Mahathir selar ahli Parlimen PH kerana sokong Belanjawan 2021

Beliau dan empat ahli Parlimen Pejuang tetap dengan pendirian untuk menolak Belanjawan 2021.