Saturday, December 4, 2021

Undi awal PRN Melaka buka tirai hari ini

Proses pengundian awal berlangsung di 31 pusat pengundian awal di 24 Dewan Undangan Negeri seluruh Melaka sehingga 5.30 petang ini.

Other News

Proses pengundian awal Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka akan bermula 8 pagi ini yang menyaksikan 11,557 anggota polis, tentera dan pasangan mereka menunaikan tanggungjawab masing-masing.

Proses pengundian berlangsung di 31 pusat pengundian awal (PPA) di 24 Dewan Undangan Negeri (DUN) seluruh negeri sehingga 5.30 petang ini.

Pusat Pengundian Awal termasuklah di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Melaka, Sekolah Kebangsaan Kem Terendak I dan II, Dewan Sri Beruang Kem Askar Wataniah, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Alor Gajah, IPD Melaka Tengah dan IPD Jasin selain beberapa balai polis.

Ejen calon dan pemerhati pilihan raya yang dilantik Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dibenar menyaksikan proses pengundian awal itu, yang akan turut disiarkan secara langsung menerusi Facebook SPR.

Proses pengundian berlangsung dengan prosedur operasi standard (SOP) ketat yang ditetapkan SPR untuk mencegah penularan Covid-19 dan pengundi perlu mematuhi dengan hadir memakai pelitup muka, melakukan saringan suhu badan, mengamalkan penjarakan fizikal dan menggunakan pensanitasi tangan serta mengimbas kod QR MySejahtera sebelum masuk ke PPA.

Selain itu, berus pakai buang akan digunakan untuk mencalit dakwat pada jari pengundi yang dikesan mempunyai suhu melebihi 37.5 darjah Celsius dan bergejala batuk serta selesema sebagai sebahagian daripada SOP baharu semasa proses pengundian awal bagi PRN Melaka.

Bagi mengelakkan kesesakan di tempat mengundi, empat slot waktu kehadiran mengundi ditetapkan dan pengundi boleh menyemaknya di aplikasi mySPR Semak atau Portal Semakan Daftar pemilih SPR.

Slot waktu yang ditetapkan adalah 8 hingga 10 pagi, 10 pagi hingga 12 tengah hari, 12 tengah hari hingga 2 petang dan 2 hingga 4.30 petang.

PRN Melaka diadakan berikutan pembubaran DUN pada 4 Oktober lepas selepas empat Ahli Dewan Undangan Negeri menarik sokongan terhadap Ketua Menteri Sulaiman Md Ali.

SPR menetapkan hari pengundian pada 20 November ini.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles