Sunday, February 28, 2021

ERC cadang sistem campuran untuk reformasi pilihan raya 

Sistem Senarai Perwakilan Berkadar Tertutup bagi memilih ahli Parlimen manakala Sistem Pemenang Undi Terbanyak dikekalkan di peringkat DUN.

Other News

2 ahli Parlimen PKR keluar parti, ikrar sokong Muhyiddin

Keputusan ini mengakhiri spekulasi berhubung kekecewaan mereka dengan Presiden PKR Anwar Ibrahim.

2 PKR MPs quit, declare support for Muhyiddin in blow to party

The decision ends weeks of speculation about their frustration with PKR chief Anwar Ibrahim.

Pelan pemerkasaan Rukun Tetangga dilancarkan

Empat Agenda Kerja KRT diperkenalkan iaitu Agenda Kerja KRT Selamat, Agenda Kerja KRT Sihat, Agenda Kerja KRT Bersih dan Indah serta Agenda Kerja KRT Sejahtera.

Stop the hypocrisy, Amanah tells PKR as rift widens over PH intra-hopping

This comes as Amanah loses five of its assemblymen in Selangor and Johor.

Amanah Bukit Bintang gesa kaji semula hubungan dengan PKR, kedudukan dalam PH

Mereka berkata, sudah tiada kesepakatan dalam gabungan yang dibentuk.

Jawatankuasa Khas Pembaikan Sistem dan Undang-undang Pilihan Raya (ERC) mencadangkan agar perubahan dilakukan terhadap sistem pilihan raya di Malaysia yang diadaptasi daripada United Kingdom dan sudah diguna pakai semenjak pilihan raya pertama kali diadakan di negara ini pada tahun 1955.

Malaysia selama ini mengamalkan sistem pilihan raya First-Past-The-Post (FPTP) atau dikenali sebagai Sistem Pemenang Undi Terbanyak bagi kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) yang bermakna calon yang memperoleh majoriti undi akan diisytiharkan sebagai pemenang.

Dalam syor kepada Putrajaya yang dikemukakan pada Ogos, ERC mencadangkan sistem pilihan raya campuran dilaksanakan di mana sistem Senarai Perwakilan Berkadar Tertutup (CLPR) bagi memilih ahli Parlimen manakala sistem FPTP dikekalkan di peringkat DUN.

“Sistem CLPR merupakan sistem perwakilan secara perkadaran. Jumlah kerusi yang dimenangi dalam Dewan Rakyat akan ditentukan berdasarkan undi keseluruhan yang diperoleh oleh setiap parti politik.

“Melalui kaedah ini, pengundian dilakukan berdasarkan pilihan ke atas parti politik dan bukan calon,” kata ERC dalam laporan yang dilihat MalaysiaNow.

Sebagai contoh, United Kingdom kini turut menggunakan sistem pilihan raya campuran di mana pemilihan perwakilan ke Parlimen negara itu dibuat menggunakan sistem FPTP manakala wakil untuk kerajaan tempatan dipilih menggunakan sistem perwakilan berkadar (PR).

Menurut ERC, kelebihan sistem CLPR adalah ia memberi bentuk representasi yang lebih adil bagi pengundi mengikut “Block Constituency” berbanding sistem FPTP yang hanya tertumpu kepada satu-satu kawasan.

“Dalam hal ini, tiada kawasan khas diperuntukkan dan tiada keperluan untuk mengadakan sempadan bahagian pilihan raya.

“Oleh yang demikian, semua parti akan merebut bilangan kerusi yang diperuntukkan melalui pindaan ke atas Perlembagaan Persekutuan sahaja”.

“ERC berpandangan dalam konteks meningkatnya kualiti penyertaan, CLPR merupakan sistem yang paling demokratik dan sesuai untuk diamalkan.”

Dalam sistem CLPR, bahagian pilihan raya diwujudkan secara Block Constituency yang ketika ini menggunakan sempadan negeri dan bilangan kerusi yang di pertandingkan adalah sebagaimana yang dinyatakan dalam perkara 46 Perlembagaan Persekutuan.“Parti-parti politik akan mengemukakan senarai calon mereka kepada badan pengurusan pilihan raya.

“Sekiranya sesebuah parti mendapat 40% undi dalam ‘Block Constituency’, jumlah undi yang diperoleh akan dikadarkan kepada jumlah kerusi, dan sekiranya kadar peratusan tersebut bersamaan dengan nilai sebanyak 80 kerusi, maka calon yang disenaraikan daripada nombor 1 sehingga 80 dalam senarai parti akan dipilih untuk menduduki kerusi Parlimen.

“ERC berpandangan dalam konteks meningkatnya kualiti penyertaan, CLPR merupakan sistem yang paling demokratik dan sesuai untuk diamalkan.”

ERC berkata, dengan menggunakan sistem ini, semua undi akan dikira (kecuali undi ditolak) bagi memberi merit kepada parti politik yang bertanding.

“Oleh yang demikian, konsep undi yang sia-sia (wasted votes) akan dapat dikurangkan atau dihapuskan terus. Secara asasnya semua undi yang dikira akan memberi markah kepada parti bagi mendapatkan kerusi dalam dewan.”

Menurut sistem ERC, sistem CLPR juga lebih mesra parti-parti kecil yang melepasi “threshold” (contohnya 5% daripada undi keseluruhan) dan akan diberikan satu kerusi.

“Oleh yang demikian, parti-parti kecil yang mewakili pelbagai minat dan latar belakang seperti etnik dan golongan minoriti lebih berpeluang untuk mendapat suara secara terus di Dewan Rakyat.

“Bagaimanapun, bagi menjamin penyertaan golongan minoriti seperti masyarakat Orang Asli, ERC mencadangkan agar Perlembagaan Persekutuan dipinda bagi memperuntukkan secara jelas beberapa kerusi untuk golongan tersebut.”

Dalam laporan kepada Putrajaya, ERC berpandangan sistem FPTP sesuai dikekalkan di peringkat DUN kerana para perwakilan di Dewan Rakyat diperlukan dalam perbincangan isu-isu nasional manakala perwakilan di DUN diperlukan untuk membincangkan permasalahan dalam negeri dan isu-isu tempatan dalam kawasan mereka.

“Ini kerana di peringkat negeri, pengundi masih memerlukan wakil yang mudah untuk mereka temui bagi menyampaikan hasrat dan permasalahan tempatan mereka.

“Melalui gabungan kekuatan kedua-dua sistem ini, isu-isu tempatan masih boleh disuarakan oleh wakil-wakil di peringkat negeri dan kualiti perbahasan di peringkat Dewan Rakyat turut mampu dipertingkatkan,” kata laporan itu.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Pengerusi, bekas pengerusi Bersih 2.0 sambut baik cadangan reformasi pilihan raya ERC

Langkah pertama yang perlu dilakukan adalah dengan menerbitkan kesemua 49 syor yang dikemukakan ERC.

Bersih chairmen, present and past, welcome ERC advice on electoral reforms

Thomas Fann calls for the recommendations to be made public while Maria Chin Abdullah makes several more.

ERC moots radical shift in determining Dewan Rakyat representation

The government-appointed committee says it's time to do away with the age-old first-past-the-post system inherited from Britain.

Benarkan pemerhati antarabangsa, kata ERC kepada Putrajaya

ERC turut mencadangkan agar pendaftaran pengundi dilakukan secara automatik dan setiap calon hanya dibenarkan bertanding di satu kerusi.

Bring in foreign observers, Putrajaya’s polls reforms body tells govt

The Electoral Reform Committee also backs the automatic registration of voters and doing away with politicians playing a dual role as MP and assemblyman.