Friday, March 5, 2021

Imigresen nafi dakwaan tidak ambil tindakan pekerja asing bina penempatan haram

Imigresen menjalankan 371 operasi tahun lepas dengan 1,300 migran ditahan, manakala pada tahun ini lebih 120 operasi dilakukan dengan lebih 500 pendatang asing ditahan.

Other News

Former DAP reps now members, Bersatu confirms

Paul Yong is a member in Batu Gajah while A Sivasubramaniam is a member in Ipoh Barat.

Kes baru Covid-19 catat angka 2,154

6 kematian akibat Covid-19 dicatat hari ini.

New cases continue to hover above 2,000

2,154 new cases, 3,275 recoveries.

Dua bekas Adun DAP sertai Bersatu di Perak

Kedua-dua mereka merupakan ahli DAP sebelum keluar parti pada Mac tahun lalu.

Laman web daftar vaksin Covid-19 kini boleh diakses

Laman web ini adalah kali pertama pendaftaran dalam talian dibuka di luar aplikasi MySejahtera.

Jabatan Imigresen menafikan dakwaan tiada tindakan penguatkuasaan diambil terhadap pendatang asing yang membina penempatan atau koloni setinggan di pinggiran bandar di Sabah.

Ketua Pengarah Imigresen Khairul Dzaimee Daud berkata, pihaknya sentiasa membuat pemantauan dan melakukan risikan dalam setiap operasi dilaksanakan, termasuk mengambil tindakan segera membanteras penempatan haram itu berdasarkan laporan diterima sama ada daripada orang awam atau agensi penguatkuasaan lain.

“Imigresen Sabah melaksanakan ‘Op Sapu’ iaitu operasi pemeriksaan dokumentasi dengan sasaran utama rumah setinggan, rumah kongsi, rumah sewa, rumah tumpangan, pengemis asing dan rumah ibadat.

“Pemeriksaan dokumen itu termasuk di kawasan kediaman bukan sahaja semasa wabak Covid-19 pada masa ini, malah operasi ini juga dilaksana pada tahun-tahun sebelum ini,” katanya kepada Bernama, baru-baru ini.

Khairul Dzaimee berkata pihaknya menjalankan 371 operasi tahun lepas dengan 1,300 migran ditahan, manakala pada tahun ini lebih 120 operasi dilakukan dengan lebih 500 pendatang asing ditahan.

Beliau berkata pihaknya sering menerima aduan berkaitan penempatan warga asing itu, namun apabila pemeriksaan dijalankan Imigresen mendapati tempat itu adalah kediaman pekerja asing.

“Sebagai contoh di kawasan Selangor, di Sungai Buloh, ada dakwaan terdapat penempatan haram migran di sana, namun sebenarnya ia kediaman pekerja industri (pembinaan).

“Berhubung dakwaan itu, Imigresen Sabah sentiasa melakukan pemantauan dan risikan di setiap pinggiran bandar berdasarkan laporan diterima daripada orang awam serta agensi kerajaan lain berhubung penempatan haram migran ini agar dapat dibanteras,” katanya.

Menurut Khairul Dzaimee, pada awal tahun ini, pihaknya melaksanakan Op Sapu di kawasan setinggan Kampung Numbak dan Kampung Selamat Bahagia di kawasan pinggiran bandar di Kota Kinabalu, Sabah.

“Ratusan warga asing ditahan dengan pelbagai kesalahan imigresen dan tidak dinafikan penempatan setinggan warga asing ini memang wujud malah kebanyakan warga asing di penempatan berkenaan memiliki dokumen pelarian yang sah dan mereka berkahwin dengan warganegara,” katanya.

Beliau berkata Imigresen Sabah juga sentiasa bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan dan agensi penguatkuasaan lain dalam membanteras penempatan migran di pinggiran bandar di seluruh negeri berkenaan.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Imigresen harus disiasat kerana langgar perintah mahkamah, kata NGO

Human Rights Watch berkata, jabatan imigresen harus sedar mereka tidak boleh bertindak melangkaui undang-undang.

Pakar sokong pekerja asing diberikan suntikan vaksin Covid-19

Pakar perubatan menggesa kerajaan menyenaraikan pekerja asing sebagai kategori berisiko tinggi kerana melindungi mereka seperti melindungi diri.

Tiada pihak ketiga dilantik urus rekalibrasi Pati, kata Imigresen

Orang ramai dinasihatkan agar tidak berurusan dengan pihak yang mendakwa sebagai ejen dan pihak ketiga yang menawarkan perkhidmatan itu.

MetMalaysia nafi negara alami ‘musim sejuk’ pada Februari

Dakwaan yang tular di media sosial itu adalah maklumat palsu, yang pernah tersebar pada 2016.

Akta baru lindungi maklumat sulit negara sedang dikaji, diteliti

Segala maklumat sulit berkaitan negara dapat dilindungi di samping mampu menghindari perbuatan penyelewengan dan rasuah.