Tuesday, January 19, 2021

Jika bersendirian, Umno tak jadi kerajaan lepas PRU15, kata penganalisis

Perpecahan PN akan menguntungkan PH dan keputusan PRU14 mungkin berulang.

Other News

PKP di Seremban, Port Dickson bermula esok

PKP selama 14 hari itu dilaksanakan berikutan peningkatan mendadak kes positif Covid-19 di kawasan itu.

MCO in Seremban, PD until Feb 1

This follows a surge in positive cases in the two districts.

Ethnic battle in displaced people camp kills 48 in Sudan’s Darfur region

Similar clashes between Arab farmers and non-Arab groups caused hundreds of casualties last year.

Program vaksinasi Covid-19 mengikut jadual, kata PM

Program vaksinasi ini berjalan secara berperingkat sehinggalah tempoh keseluruhannya selama 12 bulan.

3,306 kes baru Covid-19, 226 dirawat di ICU

2,293 pulih, 4 lagi kematian dilaporkan.

Umno bakal berdepan dengan nasib seperti Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) jika meninggalkan Perikatan Nasional (PN) kata penganalisis ketika sesetengah pemimpin mengatakan parti Melayu itu mampu berkuasa walaupun bergerak bersendirian.

Mereka berkata, parti yang menyokong Perdana Menteri Muhyiddin Yassin tidak mempunyai pilihan dan perlu akur kepada popularitinya dan kekal dalam PN untuk memastikan tidak dikalahkan Pakatan Harapan (PH).

“Terdapat pandangan dalam Umno yang rasa kuat kalau bersendirian. Pandangan ini timbul selepas melihat kepada trend Pilihan Raya Kecil (PRK) seperti Slim baru-baru ini.

“Akan tetapi kerusi seperti Dewan Undangan Negeri (DUN) Slim, sudah memang kubu kuat mereka. Umno tidak akan menang pilihan raya umum jika bertanding secara bersendirian,” kata Pengarah Eksekutif Ilham Centre, Hisommudin Bakar kepada MalaysiaNow.

Hisommudin berkata, sekiranya Umno bersendirian dan tidak bersama PN, undi Melayu yang menjadi tempat mereka bergantung akan berpecah dan ini memberi kelebihan kepada PH untuk menang.

Pada PRU14 2018, PH berjaya mengambil alih Putrajaya kerana mempunyai sokongan kuat daripada bukan Melayu.

PH yang menggunakan logo PKR pada ketika itu bertembung tiga penjuru melawan Umno dan PAS hampir di semua kerusi menyebabkan undi Melayu berpecah.

Selepas PRU14, Umno dan PAS bekerjasama dalam Muafakat Nasional (MN) untuk memastikan undi Melayu tidak berpecah dan ini memberikan mereka kelebihan dalam beberapa PRK seperti Cameron Highland, Rantau, Kimanis, Semenyih, Tanjung Piai dan Slim.

Pengarah Eksekutif Merdeka Center Ibrahim Suffian turut bersetuju PH mempunyai kelebihan sekiranya parti-parti menyokong PN tidak bersatu.

“Agak sukar bagi Umno kalau tak bergabung dengan PN kerana persaingan mungkin akan jadi seperti PRU14.

“Keputusan PRU juga akan jadi seperti PRU14,” kata Ibrahim merujuk kepada keputusan PRU14 yang menyaksikan pertembungan tiga penjuru menguntungkan PH.

Seorang lagi penganalisis berkata, walaupun sebelum ini Umno merupakan parti dominan ketika Barisan Nasional (BN) berkuasa dahulu, di dalam kerajaan PN hari ini, parti Melayu itu hanyalah salah satu daripada parti menyokong.

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin yang juga pengerusi Perikatan Nasional (PN). Gambar: Bernama

“Dalam konteks politik dan kerajaan, Muhyiddin adalah ketua PN dan ketua kerajaan PN dan Ahmad Zahid Hamidi adalah pengikut kerana Umno adalah satu daripada parti-parti lain yang memberi sokongan kepada kerajaan PN.

“Maka Zahid kena faham itu dan ikut protokol. Selagi Umno berada dalam Kerajaan PN maka Umno dan Zahid kena ikut protokol sebagai parti yang mendokong Kerajaan PN dan kerajaan PN itu diketuai Muhyiddin dan parti Bersatu,” kata penganalisis politik dan kerajaan, Al-Azharri Siddiq Kamunri kepada MalaysiaNow.

Mengapa Muhyiddin?

Al-Azharri berkata, meskipun kedua-dua nama besar dalam dunia politik ini berasal daripada DNA yang sama iaitu Umno, banyak perubahan yang berlaku menyebabkan penampilan Muhyiddin lebih menyerlah sebagai seorang pemimpin yang berwibawa.

“Mereka berasal dari parti sama tapi sudah banyak perubahan. Pertama, Muhyiddin adalah pemimpin berwibawa semasa dalam Umno sehingga menjadi timbalan presiden Umno dan timbalan perdana menteri.

“Kedua Muhyddin juga lebih berpengalaman apabila beliau berjaya membuktikan dia mempunyai ciri-ciri kepimpinan dan dalam masa singkat menjadi perdana menteri ke-8,” katanya.

Al-Azharri berkata, kepimpinan Muhyiddin lebih terserlah apabila beliau berjaya membina politik perspektif baru melalui Bersatu.

Katanya, ini berbeza dengan Zahid dan Umno yang merosot sokongannya dalam kalangan Melayu jika bertanding sendirian.

“Nasib baiklah ada MN di mana Umno masih boleh berdiri megah dengan sokongan tambahan daripada ahli-ahli dan penyokong PAS,” katanya.

*Fazreen Kamal turut menyumbang dalam laporan ini.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Bagaimana untuk kalah perang

Dalam peperangan menentang Covid-19, ahli politik harus tunjukkan semangat patriotik dan lupakan tentang cita-cita politik mereka buat seketika.

All it takes to lose a war

The government owes no apology in declaring an emergency to lock down politicians jostling for power.

Behind the ups and downs of fuel prices

The cost of crude oil, supply, demand and competition as well as supply disruptions all play a role in determining the price of petrol.

WhatsApp’s new terms: keep it personal and you won’t see change

Malaysian data laws do not apply to companies outside the country but WhatsApp must already comply with worldwide data laws all of which are broadly the same.

Darurat bukan sampai ‘kiamat’, kata ahli Dewan Negara

Semalam buat pertama kalinya jangkitan harian Covid-19 melepasi angka 4,000 yang merupakan tertinggi setakat ini.