Friday, March 5, 2021

Armada sambut agenda pemerkasaan digital, gesa pelaksanaan menyeluruh

Armada berharap keghairahan ini menepati keperluan untuk memastikan akses internet adalah menyeluruh ke segenap ceruk di dalam negara.

Other News

Laman web daftar vaksin Covid-19 kini boleh diakses

Laman web ini adalah kali pertama pendaftaran dalam talian dibuka di luar aplikasi MySejahtera.

Company in Zahid’s graft case ‘too active’ despite no business activities, MACC man tells court

MACC investigating officer Mohd Zamri Abdul Rashid says probes and a raid on the company premises found no sign of business being carried out despite large withdrawals and deposits.

Britain launches competition probe into Apple’s App Store

The Competition and Markets Authority says it will examine Apple's position regarding the distribution of apps on its iPhones, iPads and other devices in Britain.

Gara-gara kenyataan Zahid mirip PH, BN gantung pegawai media

Kenyataan Umno yang dikeluarkan malam tadi tidak mendapat kelulusan Sekretariat Dewan Tertinggi terlebih dahulu.

BN suspends officer over Zahid’s PH-like statement

It says the statement was distributed without approval from the coalition's Supreme Council.

Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada) menyambut baik agenda pemerkasaan digital yang direncanakan pihak kerajaan menerusi pelancaran MyDigital dan Rangka Tindakan Ekonomi Digital Malaysia hari ini.

Ini selaras perkembangan kemajuan teknologi global dalam negara kita mendepani Revolusi Industri (IR) 4.0 untuk memastikan masyarakat dapat berkembang selaras perkembangan kecerdasan buatan atau artificial intelligence (AI), internet kebendaan (internet of things), analitik data raya (big data analytics) serta blok rantai (block chain) yang ternyata telah merevolusikan tata hidup masyarakat.

Inisiatif MyDigital yang berhasrat untuk memperkasakan setiap rakyat Malaysia bagi memperbaiki kehidupan mereka dalam setiap aspek.

Idea ini merangkumi pelan untuk meningkatkan literasi digital, menjadikan urusan perbankan dan kewangan lebih mudah dan teratur, memberikan akses pendidikan secara maya kepada pelajar, membawa kemudahan perubatan ke pekan terpencil sebegitu menepati hasrat kerajaan dalam mewujudkan pekerjaan berpendapatan tinggi.

Pun begitu, dalam pada Armada menyambut baik pelan tindakan yang dijangka mencapai sasaran pada tahun 2025 meliputi keperluan rakyat, pembangunan ekonomi dan pemerkasaan sektor kerajaan.

Armada berharap keghairahan ini menepati keperluan untuk memastikan akses internet adalah menyeluruh ke segenap ceruk di dalam negara.

Kita tidak mahu lagi mendengar rintihan permasalahan seperti yang dialami oleh adik Veveonah dan hanya bersifat reaktif menyelesaikan sesuatu hal atas permasalahan yang timbul.

Mungkin ada keperluan untuk naik taraf rangkaian jalur lebar berkelajuan tinggi kepada 5G seperti keyakinan yang diberikan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin untuk menjadikan Malaysia sebagai antara negara pertama di rantau ini yang membina ekosistem 5G menggunakan internet dan perkhidmatan awan dalam masa sebenar bagi membolehkan maklumat dikongsi serta-merta.

Tetapi merujuk kepada hakikat keperluan, Armada lebih prihatin soal capaian supaya ia menyeluruh ke segenap pelusuk biarpun sekadar pada kelajuan 4G.

Bukan tujuan untuk menggantikan teknologi semata, sebaliknya memastikan teknologi “viable” kepada seluruh masyarakat haruslah menjadi keutamaan.

Di samping itu selain akses yang menyeluruh, Armada berharap jalinan pihak kerajaan bersama syarikat telekomunikasi dapat memastikan harga capaian internet yang murah dan berpatutan buat seluruh masyarakat.

Dengan adanya capaian yang menyeluruh ini juga peluang membangun ekonomi gig di desa atau pedalaman dapat digagaskan.

Terima kasih Perdana Menteri Muhyiddin Yassin atas inisiatif ini.

Mohd Ashraf Mustaqim Badrul Munir adalah ketua penerangan Armada Bersatu

* Tulisan ini adalah pandangan peribadi penulis yang tidak semestinya mencerminkan pendirian MalaysiaNow.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Kerajaan akan sediakan bantuan bersasar dalam tempoh terdekat, kata Muhyiddin

Kerajaan akan turut meningkatkan sokongan kepada perniagaan, khususnya perniagaan yang masih tidak dapat beroperasi semasa PKP.

Vaksin Covid-19 jalan terbaik rancak ekonomi

Petanda kerajaan tidak perlu lagi melaksanakan perintah kawalan pergerakan, termasuk kemungkinan membuka sepenuhnya sektor ekonomi.

Unicef sambut baik pembukaan semula sekolah di Malaysia

Agensi PBB itu berkata guru dan kakitangan sekolah perlu divaksin sejurus petugas barisan hadapan dan kumpulan berisiko tinggi.

Tuduhan rasuah terhadap saya sengaja direka, kata Zahid Hamidi

Presiden Umno itu mencabar sesiapa sahaja untuk membuat laporan polis terhadapnya berhubung dakwaan tersebut.

3 syarikat gergasi global bakal bina pusat data berskala hiper di Malaysia

Microsoft, Google dan Amazon diberikan kelulusan bersyarat untuk membina dan mengurus pusat data dan perkhidmatan awam.