Saturday, February 20, 2021

Kerajaan sibuk memerangi Covid-19, pembangkang tetap berpolitik

Pantang ada peluang, perkara yang bermanfaat pun dimanipulasi sebagai 'senjata' untuk membangkitkan rasa curiga rakyat.

Other News

‘Clock-in’ academics cited among reasons for decline of public universities

Singapore-based academic Syed Farid Al-Attas says there is a corporate disease seeping into the work culture of the local academia.

Ahli akademik ‘clock in’ antara punca kemerosotan universiti awam

Budaya korporat yang diamalkan di universiti-universiti di Malaysia ketika ini tidak sesuai dengan dunia akademik.

Apabila hikayat Tommy Thomas menggagalkan usaha ke arah meritokrasi

Apakah kita berpeluang lagi untuk melihat seorang bukan Melayu memegang jawatan tinggi selepas apa yang ditulis Thomas?

Meritocracy the loser, thanks to stories from the wilderness

Will we ever see a qualified non-Malay again occupying a critical post after Tommy Thomas' flippant remarks?

Pfizer/BioNTech first dose 85% effective after 2-4 weeks, study shows

Israel has delivered a shot of the Pfizer/BioNTech vaccine to 4.23 million residents, or 47% of its nine million population, 2.85 million of whom have received the recommended full course of two jabs.

Ketika rakyat gelisah, ketika negara kita dihimpit pelbagai masalah angkara Covid-19 dengan kes jangkitan semakin bertambah, ada pula pemimpin politik dilihat seolah-olah tidak ambil kisah.

Tidak sudah-sudah mengganggu kerajaan, pelbagai alasan digunakan.

Pantang ada peluang, perkara yang bermanfaat pun dimanipulasi sebagai “senjata” untuk membangkitkan rasa curiga rakyat.

Tiada ruang bebas diberi kepada Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin untuk selesa berusaha mengemudi kerajaannya bagi menangani segala isu yang ada.

Alasan yang sama dijaja, didakwa kerajaan sedia ada goyah, dituduh juga kononnya Covid-19 dijadikan tembok agar Pilihan Raya Umum (PRU) dapat dielak, sedangkan jaminan sudah diberi perdana menteri bahawa PRU akan diadakan sebaik krisis Covid-19 berjaya ditangani.

Macam-macam cara diguna, ada yang menulis surat kepada ahli Parlimen mengajak mereka memohon perkenan Yang di-Pertuan Agong agar membatalkan ordinan darurat dan memanggil persidangan Dewan Rakyat.

Itu usaha pembangkang yang sememangnya sudah dijangka kerana ia kerja mereka, tetapi ada juga pimpinan parti sepatutnya menjadi rakan kerajaan turut melancarkan serangan.

Niat murni kerajaan seperti diperlekehkan, pelbagai bantuan yang disalurkan untuk rakyat, peniaga dan  banyak lagi sektor yang terjejas akibat penularan Covid-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi mereka, bagai tidak bererti.

Sudah banyak inisiatif dilaksanakan hasil keprihatinan pemimpin kita di Putrajaya bersama peruntukan dana yang bukan sejuta dua bagi membela rakyat dan ekonomi negara.

Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (Prihatin), Prihatin PKS Tambahan, Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (Penjana), Kita Prihatin,  Belanjawan 2021 dan terbaru, Pakej Bantuan Ekonomi dan Rakyat Malaysia (Permai), semuanya adalah untuk rakyat selain memperkasa sektor kesihatan dalam usaha melawan virus, musuh yang tidak kelihatan.

Jika tiada kata-kata pujian, cukup sekadar memberi sokongan dengan tidak mengganggu kerajaan, sekurang-kurangnya sehingga Covid-19 berjaya ditumpaskan.

Jangan menjadi seperti pulut yang membinasakan santan, jangan ‘kokok berdegar-degar’ kerana mahukan populariti sedangkan tiada apa pun dibuat yang boleh membantu.

Jangan terlalu gilakan kuasa, mendesak disegerakan pilihan raya sedangkan episod di Sabah akibat tumbangnya kerajaan negeri tahun lalu, menjadi antara punca Covid-19 mengganas kembali.

Tidak kasihankah pada petugas barisan hadapan kita yang sudah hampir setahun bertungkus lumus mencurah keringat tanpa henti.

* Tulisan ini adalah pandangan peribadi penulis yang tidak semestinya mencerminkan pendirian MalaysiaNow.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Waiting for a sign in Sarawak: When the rural deaf need medical care

Lack of sign language practitioners in remote health centres is a problem for the hearing impaired.

Armada sambut agenda pemerkasaan digital, gesa pelaksanaan menyeluruh

Armada berharap keghairahan ini menepati keperluan untuk memastikan akses internet adalah menyeluruh ke segenap ceruk di dalam negara.

Jumlah kes aktif Covid-19 terus menurun, 4,889 dilaporkan pulih

2,936 kes baru, 13 lagi kematian hari ini.

Sekolah dibuka semula bermula 1 Mac

Murid pra sekolah dan sekolah rendah akan kembali ke sekolah bermula 1 Mac.

2021 membawa harapan cerah, kesulitan disusuli kemudahan

Walaupun terdapat ketidakpastian mengenai jangkitan harian empat digit sekarang ini dapat diturunkan menjadi angka dua atau satu digit.