Wednesday, January 27, 2021

Hujan bukan punca utama banjir

Aktiviti pembalakan yang tidak terkawal dan kerja-kerja pengambilan pasir antara punca utama banjir.

Other News

South Korean giant announces first overseas plant in Malaysia in another major pandemic-season investment

The Sabah plant will cater to the increasing global demand for copper foil which is crucial for electric vehicle batteries.

Gantung Parlimen, Anwar cabar PM di mahkamah

Anwar, selaku pemohon memfailkan permohonan itu di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semalam menerusi Tetuan Karpal Singh & Co.

Pemimpin kanan DAP selar Noor Hisham

Ketua pengarah kesihatan itu didakwa menunjukkan kelemahannya dalam perang melawan Covid-19.

DAP leader hits out at Noor Hisham over ‘personal preferences’, ‘blind spots’

Liew Chin Tong criticises the DG for cautioning against the use of rapid test kits, adding that the government has 'practically abandoned' contact tracing as well.

Pasangan ‘PJJ’ boleh rentas negeri mulai esok, kata menteri

Kerajaan bersetuju memberi kelonggaran itu tetapi pasangan terbabit perlu mendapat kebenaran polis terlebih dahulu.

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menafikan dakwaan setengah pihak yang menyatakan hujan luar biasa menjadi punca kejadian banjir besar melanda beberapa buah negeri ketika ini.

Kenyataan yang seolah-olah menyalahkan lumrah alam ciptaan Tuhan menyebabkan masalah banjir yang sudah lama berlaku di negara ini gagal ditangani hingga sekarang malah menjadi semakin buruk.

Justeru itu CAP menggesa pihak kerajaan mengambil tindakan ke atas punca sebenar kejadian banjir di negara ini dan tidak lagi memberi alasan bahawa hujan luar biasa menjadi penyebab berlakunya masalah tersebut.

Sejak lebih 10 tahun yang lalu tinjauan CAP mendapati aktiviti pembalakan yang tidak terkawal, kerja-kerja pengambilan pasir dan kemusnahan hutan secara berleluasa serta pelaksanaan projek pembangunan yang tidak dirancang dengan teliti menjadi punca utama kejadian ini.

Banyak kawasan tadahan dan takungan air termasuk paya gambut di negara ini telah terancam dan berlaku kejadian hakisan serta mendapan lumpur sehingga menjejaskan sistem saliran, sungai, tasik dan empangan.

Ketika ini Kelantan, Terengganu, Pahang, Perak dan Johor mengalami ancaman banjir yang serius. Selain harta benda, tanaman dan kemudahan asas banyak yang rosak dan musnah.

Penduduk yang terlibat juga terjejas dengan teruk.

Paras air di sungai-sungai utama negeri berkenaan yang meningkat secara mendadak telah melimpah dan terdapat kawasan yang dahulu tidak pernah berlaku banjir kini mengalami masalah ini.

Pihak kerajaan sepatutnya bukan hanya mengambil tindakan bagi mengatasi masalah yang sedang berlaku tetapi perlu memberi perhatian utama kepada puncanya dengan memastikan perancangan fizikal yang cekap serta menguatkuasakan undang-undang dan peraturan yang ada dengan tegas.

CAP kesal walau pun ancaman banjir semakin serius berlaku di negara ini namun punca-punca kejadian ini masih gagal ditangani dengan berkesan.

Tindakan bersepadu antara semua jabatan dan agensi yang terlibat perlu dilaksanakan segera.

Kerajaan juga harus mempertimbangkan dampak perubahan iklim kerana ia akan membawa kepada peningkatan kekerapan dan intensiti kejadian cuaca ekstrem, seperti ribut dan banjir.

CAP bimbang jika ancaman banjir seperti ini berterusan ia bukan saja menjejaskan ekonomi negara tetapi juga sektor pertanian yang merupakan nadi kehidupan rakyat.

Kami juga menuntut supaya tindakan tegas diambil terhadap pegawai-pegawai dan pihak politik yang terlibat di dalam rasuah dan penyalahgunaan kuasa dalam meluluskan aktiviti-aktiviti yang merosakkan bukit, kawasan tadahan air dan sungai.

Mohideen Abdul Kader merupakan Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang.

* Tulisan ini adalah pandangan peribadi penulis yang tidak semestinya mencerminkan pendirian MalaysiaNow.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Banjir di pantai timur bertambah buruk

Jumlah mangsa yang dipindahkan ke pusat pemindahan sementara (PPS) meningkat.

11,000 mangsa banjir dipindahkan, pihak berkuasa berdepan 2 cabaran, termasuk Covid-19

Jumlah mangsa banjir dipindahkan kian meningkat, memaksa pihak berkuasa bersedia menghadapi satu lagi cabaran ketika pandemik masih menular.

Perlombongan nadir bumi dedah risiko toksik

Perlombongan nadir bumi juga boleh mencetus masalah berkaitan alam sekitar dan kesihatan awam.

The toxic risks of mining rare earths

The Malaysian experience and its toxic legacy is a sobering reminder and Kedah should learn from it.

Tanah runtuh: 11 penghuni pangsapuri berdepan detik cemas

Tebing tanah berhampiran kediaman runtuh akibat hujan lebat.