Wednesday, October 28, 2020

Selamat Hari Akademia

Semoga sambutan ini membangkit rasa integriti yang asli dan kritis dalam setiap jiwa ahli akademik di seluruh negara.

Other News

Belanjawan 2021, KKM perlu peruntukan tambahan

KKM rancang tubuh hospital penyakit berjangkit jika diberi peruntukan itu.

801 kes baru Covid-19, 573 dilaporkan pulih

Sabah kekal negeri tertinggi catat jangkitan baru Covid-19.

801 new cases, death toll up by 8

573 more patients discharged.

Bekas penasihat ketenteraan Mat Sabu, seorang pegawai ATM didakwa rasuah lagi

Dua pegawai kanan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur semalam atas pertuduhan rasuah berhubung beberapa projek di Kementerian Pertahanan...

Kebuntuan politik salah rakyat atau ahli politik?

Jangan sesekali menggunakan rakyat dalam segala isu, walhal bukan semuanya adalah salah rakyat.

Betul, hari ini adalah sambutan Hari Akademia. Mungkin Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) lupa akan hal ini kerana tiada ucapan khas daripada kementerian tersebut sepanjang hari. Tidak mengapa, ayuh ambil peluang ini untuk zahirkan ucapan selamat dan takzim kepada semua pendidik pengajian tinggi di seluruh negara.

Selain guru-guru di sekolah, para pensyarah dan ahli akademik sering dilupakan. Dengan sambutan hari guru yang tersohor dan disambut seluruh dunia pada 16 Mei, jadikan tanggal 5 Oktober sebagai sambutan untuk rai golongan pendidik diperingkat pengajian tinggi.

Dengan sambutan dan pengiktirafan ini, diharapkan para akademia beriltizam untuk meningkatkan daya pemikiran kritis dalam setiap kajian dan kertas penyelidikan yang dijalankan.

Sambutan Hari Akademia juga lebih akan menjadi lebih bermakna sekiranya ahli akademik menjadi “mesra rakyat” melalui penghasilan kertas kajian yang mudah difahami dan memberi impak secara langsung kepada golongan bukan akademik.

Tiada maknanya jika kajian yang memakan masa bertahun lama dan perbelajaan mencecah ribuan ringgit tetapi tidak berupaya mengubah cara pemikiran orang ramai hanya dek kerana keupayaan seseorang ahli akademik untuk menjadi kritis tiada.

Mereka perlu tampil lebih telus dan berani dengan kajian yang mencerminkan keadaan sebenar kehidupan rakyat. Menjadi seorang intelek atau sekadar seorang pendidik dipisahkan dengan hanya satu garisan dinamakan, kritis.

Difahamkan Malaysia merupakan negara pertama mengadakan hari khusus bagi menghargai sumbangan komuniti akademia. Sambutan ini akan merangkumi kira-kira 70,000 tenaga pengajar di institut pengajian tinggi termasuk pusat latihan, kolej dan politeknik.

Pada tahun lalu, Jabatan Pendidikan Tinggi, Kementerian Pendidikan mengisytiharkan 5 Oktober bersempena dengan Hari Guru Sedunia Unesco, bermula hari ini sebagai Hari Akademia Malaysia. Tahun ini merupakan kali ke-2 sambutan berkenaan.
Golongan akademik menyandang satu peranan dan gelaran yang mulia. Tergalas di bahu mereka satu martabat yang bukan ramai menikmatinya, yang juga datang dengan tanggungjawab yang besar.

Ia tidak mudah, tapi boleh dilakukan. Jadikan tokoh-tokoh intelek seperti Sasterawan Negara Shahnon Ahmad, sejarawan Khoo Kay Kim dan pujangga terkenal Prof Dr H. Abdul Malik Karim Amrullah atau lebih dikenali sebagai Hamka sebagai inspirasi.

Mereka adalah ahli akademik yang kritis dengan setiap hasil kerja. Sumbangan mereka masih menjadi siulan dan rujukan segenap lapisan meskipun sudah tiada.

Inilah yang dimaksudkan, Jangan dilupa, menjadi kritis bukan bermaksud melawan segala hal. Tetapi membentuk masyarakat yang peka dan berfikir serta saling membangunkan negara melalui ilmu yang jelas lagi objektif.

Golongan intelek, yang pastinya dalam praktis dan amalannya memenuhi apa yang dikenali sebagai intellectual rigour dan intellectual honesty.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Berfikir di luar kotak ketika sekolah ditutup kerana Covid-19, kata ahli akademik

Ini bagi memastikan sektor pendidikan tampil lebih baik dan berkualiti sehingga pandemik itu berakhir.

KKM tambah kapasiti makmal ujian Covid-19

Kapasiti maksimum ditingkatkan kepada 54,706 ujian RT-PCR setiap hari.

Penangguhan sesi pendaftaran pelajar IPT tak dapat dielak

Keputusan dibuat mengambil pandangan serta nasihat daripada Kementerian Kesihatan (KKM) serta semua universiti yang terlibat.

Tindakan KPT kerap ubah keputusan ‘last minit’ menyusahkan pelajar IPT

Bukan sahaja rugi wang ringgit malah ibu bapa dan pelajar dari jauh mengeluh dengan keputusan KPT yang agak lembap.