Sunday, February 21, 2021

Apabila hikayat Tommy Thomas menggagalkan usaha ke arah meritokrasi

Apakah kita berpeluang lagi untuk melihat seorang bukan Melayu memegang jawatan tinggi selepas apa yang ditulis Thomas?

Other News

‘Paltry’ donation from Anwar ruffles feathers in KL seat held by PKR incumbent?

Criticism has arisen over the value of the donation as well as talk of support for actor Afdlin Shauki as the candidate for Wangsa Maju.
00:03:52

The lion tamed in the year of the Ox

Choo Kok Yew's lion dance troupe is normally busy during the Chinese New Year season, but not this year.

Vaccination will begin earlier, PM and health DG to get first jabs

More than 300,000 doses of the Pfizer vaccine arrived today.

Pemberian vaksin Covid-19 diawalkan, PM, KP Kesihatan penerima pertama

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dan Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah antara penerima awal vaksin pada Rabu ini.

Pendidikan seks lebih daripada sekadar biologi, kata aktivis

Tekanan rakan sebaya, pengaruh internet dan media, kurangnya pendidikan mengenai perlindungan seks memberi kesan kepada remaja bawah umur dan kefahaman mereka mengenai perkara tersebut.

Beberapa dekad sebelum Barack Obama dinobatkan sebagai presiden Amerika Syarikat (AS) ke 44 pada 2008, adalah sesuatu yang tidak dapat dibayangkan, malah satu fantasi, walaupun untuk mencadangkan seorang berkulit kulit hitam, yang nenek moyangnya diculik dari benua lain, disumbat ke dalam kapal dan dijual sebagai hamba, akan satu hari menjadi tuan rumah di Rumah Putih.

Tetapi Obama berjaya, dan selepas lapan tahun menjadi pemimpin paling berkuasa di dunia, beliau meninggalkan legasi ini: beliau tidak akan menjadi orang bukan kulit putih terakhir yang memegang jawatan itu.

Hari ini, orang kulit hitam, atau yang berketurunan India, Cina atau Arab, berpeluang menjadi presiden AS. Ia bukan lagi sesuatu penyimpangan atau utopia yang tidak boleh dikecapi.

Mengapa? Kerana halangan psikologi terbesar sudah tiada – lebih-lebih lagi apabila Obama meninggalkan jawatan itu tanpa membuat bising tentang diskriminasi yang dilaluinya semasa membesar, atau mencampur adukkan penderitaan nenek moyangnya dengan realiti semasa dalam persekitaran yang didominasi orang kulit putih Amerika.

Tetapi kejayaan sedemikian bukanlah sesuatu yang unik untuk AS sahaja. Di merata tempat di dunia, kita melihat individu daripada kumpulan minoriti memegang jawatan tinggi dalam masyarakat yang begitu lama didominasi sesuatu kaum.

Pada 2018, Tommy Thomas menjadi bukan Melayu pertama yang diberikan peluang untuk memegang jawatan tertinggi dalam bidang perundangan – dengan kuasa yang boleh membolehkannya mendakwa seorang perdana menteri sekalipun.

Proses melantiknya dipenuhi onak dan duri. Aktivis dan NGO bekerja keras untuk melobi, pelbagai kenyataan dikeluarkan menggesa Agong menerima cadangan Dr Mahathir Mohamad – juga selepas siri pertemuan untuk meyakinkan ahli politik veteran itu untuk melantik Thomas sebagai peguam negara. Dan tidak lupa juga doa dari komuniti Thomas sendiri, seperti yang pernah diakuinya sebaik dilantik menjadi peguam negara.

Pelantikannya merupakan suatu risiko yang diambil Mahathir ketika beliau dituduh mengenepikan dominasi Melayu untuk jawatan penting dalam kerajaan.

Namun, roboh sudah halangan besar untuk sebuah jawatan yang kebiasaannya diberikan kepada orang Melayu yang setaraf atau lebih layak daripada Thomas.

Ini merupakan peluang kepada Thomas untuk membetulkan naratif nasional. Beliau boleh membuktikan kepada pengkritiknya bahawa peguam negara bukan Melayu mampu menunjukkan prestasi sama baik dan adil, atau lebih daripada itu.

Disebabkan keyakinan inilah Mahathir melantik Thomas, walaupun tahu akan risiko kehilangan sokongan bagi dirinya dan partinya.

Bagaimanapun, buku Thomas “My Story: Justice in the Wilderness”, memusnahkan harapan ini. Beliau mencampur adukkan kegagalan dirinya untuk menyelesaikan sesuatu perkara dengan prejudis perkauman yang diwarisinya ketika dibesarkan dengan perspektif seorang dari kalangan minoriti.

Beliau juga gagal memahami kesan daripada “kejujuran” tak kena tempat yang ditonjolkannya, terhadap ramai bukan Melayu berkelayakan di masa depan.

Thomas meninggalkan kesan buruk kepada sebahagian besar penduduk dengan penulisannya yang angkuh dan merendah-rendahkan orang lain dalam memoirnya, iaitu buku yang Anwar Ibrahim sekali pun sukar untuk menerima walaupun beliau tidak menjadi sasaran Thomas.

Apakah kita berpeluang melihat bukan Melayu memegang jawatan tinggi seperti peguam negara selepas Thomas menonjolkan perasaannya kepada umum?

Segala kerja keras, melobi dan doa yang mengiringi pelantikannya sebagai peguam negara, akhirnya sia-sia.

Dan ini bukan disebabkan kegagalan atau kelemahannya. Seseorang masih boleh meninggalkan legasi baik di sebalik semua itu.

Ia disebabkan percubaan untuk mengalihkan kegagalannya dengan cakap lepas terhadap komuniti yang selama ini dipujuk untuk menerima meritokrasi sebagai sesuatu yang baik untuk negara.

Hakikatnya, Thomas, walaupun ditentang kumpulan berhaluan kanan, diberikan peluang oleh sebahagian besar orang Melayu yang mengundi kerajaan sebelum ini.

Mereka mula menerima eksperimen untuk melantik seorang bukan Melayu ke jawatan yang selama ini dikaitkan dengan kuasa politik Melayu.

Rasa baik sangka itu disia-siakan dengan sebuah penulisan yang di dalamnya sarat dengan kenyataan berat sebelah, yang rata-rata disandarkan dengan kejahilannya  tentang penduduk majoriti, iaitu suatu kesilapan yang sering dilakukan masyarakat minoriti, temasuk minoriti umat Islam di sesetengah negara Barat.

Disebabkan biografi Thomas, ia akan mengambil masa berdekad lagi untuk memupuk kepercayaan, melobi dan tentunya lebih banyak doa sebelum keajaiban seperti seorang peguam negara bukan Melayu di Malaysia dapat dilihat lagi.

Abdar Rahman Koya merupakan ketua pegawai eksekutif dan pengarang MalaysiaNow.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Anwar beritahu saya dia tidak mampu kawal ‘budak-budak jahatnya’, kata Mahathir

Bekas perdana menteri memberikan sedikit bayangan mengenai pertemuan peribadi dengan lelaki yang dinamakan untuk menggantikan tempatnya.

Dr Mahathir kecam Muhyiddin, dakwa Agong digambarkan sebagai ‘diktator zalim’

Bekas perdana menteri itu turut mendakwa pengisytiharan darurat tidak sah.

Pejuang namakan Dr Mahathir, Mukriz sebagai teraju, tolak PRU15 sehingga 2023

Adalah tidak wajar rakyat didedahkan kepada ancaman Covid-19, kerana mahu mengadakan pilihan raya.

Najib pernah hunus keris nak mandikan dengan darah Cina, kata Dr Mahathir

Mahathir mengatakan Najib tidak perlu mencampurinya urusannya dan seharusnya fokus kepada perbicaraan mahkamah berhubung pertuduhan rasuah terhadapnya.

Tulisan bekas peguam negara tidak sensitif dan berbaur perkauman, kata Anwar

Anwar Ibrahim mengatakan pandangan bekas peguam negara itu tentang peguam kerajaan bukan sahaja satu penghinaan tetapi berbaur perkauman.