Monday, July 4, 2022

Deutsche Bank digesa pindah wang AS$1 bilion kerana Najib ingin buat kenyataan akhbar, kata saksi

Bekas pengarah urusan DBMB berkata pihaknya diminta membuat pemindahan dana itu secepat mungkin kerana ia adalah transaksi kerajaan kepada kerajaan.

Other News

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini diberitahu bahawa Deutsche Bank (M) Berhad (DBMB) mendesak agar pindahan wang sebanyak AS$1 bilion dari 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dipercepat kerana bekas perdana menteri Najib Razak ingin membuat kenyataan akhbar mengenai projek usaha sama 1MDB dengan PetroSaudi International Ltd (PSI).

Bekas pengarah urusan DBMB Jacqueline Ho Yek Wan, 51, berkata bekas pengarah eksekutif 1MDB Casey Tang Keng Chee meminta DBMB melakukan pemindahan dana itu secepat mungkin kerana adalah penting untuk berbuat demikian memandangkan ia adalah transaksi kerajaan kepada kerajaan.

“Beliau terus-terusan mendesak DBMB agar mempercepat proses pemindahan wang itu kerana Najib ingin membuat kenyataan akhbar mengenai projek usaha sama 1MDB dengan PSI. Oleh itu, kami digesa mempercepat proses kiriman wang US$1bilion itu ke dalam kedua-dua akaun.

“Sebanyak AS$1 bilion telah dipindahkan melalui dua transaksi. Transaksi pertama ialah AS$300 juta kepada JP Morgan SA bagi akaun bernombor 7619400 manakala transaksi kedua ialah AS$700 juta kepada RBS Coutts Bank Ltd bagi akaun bernombor 11116073. Kedua-dua transaksi berlaku pada 3.14 petang dan 3.21 petang 30 September 2009,” katanya.

Saksi pendakwaan ke-30 itu berkata demikian ketika membaca pernyataan saksinya pada perbicaraan kes Najib membabitkan penyelewengan dana RM2.3 bilion daripada 1MDB.

Najib, 68, berdepan empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk memperoleh rasuah berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah sama.

Perbicaraan di hadapan hakim Collin Lawrence Sequerah bersambung esok.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles