Monday, July 4, 2022

Harga minyak melonjak selepas 2 hari merudum

Minyak mentah Brent untuk penghantaran Julai meningkat 4.9%, untuk ditutup pada harga AS$107.51 setong di Bursa Hadapan ICE London.

Other News

Harga minyak kembali melonjak pada Rabu sekali gus dapat memulihkan beberapa kerugian besar yang dialami industri awal minggu ini, lapor Xinhua.

Penghantaran Jun West Texas Intermediate naik AS$5.95, atau 6%, kepada AS$105.71 setong di New York Mercantile Exchange.

Minyak mentah Brent untuk penghantaran Julai meningkat kepada AS$5.05, atau 4.9%, untuk ditutup pada AS$107.51 setong di Bursa Hadapan ICE London.

Peringkatan itu berikutan kerugian dua hari berturut-turut di pasaran minyak, yang menyaksikan standard minyak mentah Amerika Syarikat (AS) dan Brent masing-masing susut kira-kira 9% pada dua sesi sebelumnya.

Kebimbangan terhadap bekalan yang terhad berterusan ketika Kesatuan Eropah (EU) berusaha mendapatkan sokongan bagi mengenakan sekatan minyak terhadap Rusia.

Dalam pakej sekatan keenamnya yang disasarkan terhadap Moscow, EU merancang untuk menghapuskan minyak mentah Rusia secara berperingkat dalam tempoh enam bulan dan produk ditapis menjelang akhir tahun.

Hungary dan negara Eropah Timur lain, yang ekonominya bergantung pada minyak Rusia, masih belum bersedia untuk menerima pakej sekatan dalam bentuk semasa.

Peniaga juga menghuraikan data mengenai stok bahan api Amerika Syarikat (AS).

Pentadbiran Maklumat Tenaga (EIA) AS pada Rabu melaporkan bahawa inventori minyak mentah negara meningkat sebanyak 8.5 juta tong pada minggu berakhir 6 Mei.

Menurut EIA, jumlah inventori petrol motor berkurangan sebanyak 3.6 juta tong minggu lepas, manakala inventori bahan api sulingan menurun 0.9 juta tong.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles