Wednesday, June 29, 2022

1MDB mahu dapatkan semula AS$2.3 bilion yang dilabur dalam syarikat antarabangsa, kata saksi

Bekas setiausaha syarikat 1MDB Goh Gaik Kim berkata perkara itu dibincangkan semasa beliau menghadiri mesyuarat pada 11 November 2013.

Other News

Mahkamah Tinggi diberitahu bahawa 1Malaysia Development Berhad (1MDB) mahu mendapatkan semula AS$2.3 bilion yang dilaburkan di syarikat pelaburan Bridge Global Absolute Return Fund SPC.

Bekas setiausaha syarikat 1MDB Goh Gaik Kim, 54, berkata perkara itu dibincangkan semasa beliau menghadiri mesyuarat pada 11 November 2013.

Saksi pendakwaan ke-17 yang dirujuk dengan minit mesyuarat itu berkata, antara agenda yang dibincangkan adalah berkenaan arahan ahli lembaga pengarah 1MDB supaya pelaburan di Bridge Global Absolute Return Fund SPC ditebus semula untuk dibawa balik ke Malaysia.

“Bekas ketua pegawai eksekutif 1MDB Mohd Hazem Abdul Rahman telah berkata bahawa pada masa ini tiada rancangan untuk melepaskan pegangan portfolio pelaburan. Beliau menambah dividen setengah tahun pertama kira-kira 3% baru sahaja diterima.

KPMG Malaysia, firma audit 1MDB, juga telah meminta beberapa dokumen supaya dapat memastikan bahawa pelaburan Kumpulan 1MDB di dalam Bridge Global Absolute Return Fund SPC telah direkod pada nilai saksama,” katanya ketika membacakan pernyataan saksinya pada perbicaraan bekas perdana menteri Najib Razak berhubung dakwaan penyelewengan RM2.3 bilion dana 1MDB.

Dalam prosiding sebelum ini, rakan kongsi urusan KPMG Malaysia Johan Idris berkata pihaknya tidak dapat menandatangani laporan audit penyata kewangan 1MDB bagi 2013 kerana 1MDB gagal memberi maklumat terperinci berkaitan pelaburan itu.

Terdahulu, prosiding perbicaraan pada sebelah pagi ditangguhkan ke petang kerana bekas perdana menteri itu menghadiri upacara pengebumian bekas ketua setiausaha sulitnya, Ab Aziz Kassim.

Hakim Collin Lawrence Sequerah membenarkan permohonan peguam Najib, Wan Aizuddin Wan Mohammed supaya bekas perdana menteri itu dikecualikan daripada hadir pada prosiding sebelah pagi.

Wan Aizuddin berkata Najib dimaklumkan Ab Aziz meninggal dunia awal pagi semalam dan oleh kerana hubungan yang rapat antara kedua-dua mereka serta tempoh perkhidmatan yang lama, bekas perdana menteri itu memohon dikecualikan hadir pada perbicaraan pagi ini untuk menghadiri upacara pengebumian.

Timbalan pendakwa raya Ahmad Akram Gharib berkata beliau menyerahkan kepada budi bicara mahkamah berhubung permohonan itu.

Najib, 68, menghadapi empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan rasuah berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama.

Perbicaraan bersambung hari ini.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles