Monday, July 4, 2022

Menteri undang-undang harap RUU anti lompat parti lulus sebelum PRU15

Bagaimanapun, Wan Junaidi berkata pembentangannya di Dewan Rakyat adalah terpulang kepada perdana menteri.

Other News

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Wan Junaidi Tuanku Jaafar berharap rang undang-undang (RUU) anti lompat parti dapat dibentangkan dan diluluskan sebelum Pilihan Raya Umum (PRU) ke-15.

Bagaimanapun beliau berkata ia terpulang kepada Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob sama ada RUU itu dibentang di Dewan Rakyat pada persidangan Julai ini atau diadakan awal pada persidangan khas.

“Ada yang mahu RUU ini dibentang pada persidangan bulan Julai, dan ada yang mahu diawalkan, namun terpulang kepada perdana menteri sendiri untuk menentukan perkara itu setelah kajian selesai dan diserahkan kepada beliau.

“Kalau tanya saya, pada saya lebih baik kita laksanakan RUU ini dahulu (sebelum PRU15) kerana tidak mahu apa yang berlaku pada 2018 berlaku lagi pada tahun ini atau 2023 nanti. (Kalau) RUU belum siap kita dah PRU, lepas itu lompat kiri lompat kanan (ahli politik bertukar parti),” katanya.

Beliau yang juga ahli Parlimen Santubong berkata demikian ketika ditemui pada Program Libat Urus Bersama Masyarakat Kuching semalam.

Wan Junaidi berkata beliau tidak boleh mendedahkan mengenai RUU itu secara lebih lanjut selagi ia belum dibentangkan kerana terikat dengan Peraturan Mesyuarat 85 Peraturan-peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat.

“Saya yang mengetuai Jawatankuasa RUU itu yakin dengan kebolehan serta pengalaman undang-undang yang pada jawatankuasa dan masalah ini boleh diselesaikan,” katanya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles