Monday, May 16, 2022

Tahap kestabilan kesihatan awam diukur dengan jumlah pesakit di ICU, kata KJ

Menteri kesihatan itu menjangka pembukaan sempadan pada 1 April akan dibuat dengan selamat dan tidak ada tekanan kepada sistem kesihatan awam.

Other News

Kesan dan tahap kestabilan kesihatan awam selepas pembukaan sempadan negara hanya dapat diukur menerusi kadar kemasukan ke unit rawatan rapi (ICU), kata Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

“Kita akan mula buka sempadan pada 1 April ini dan kita nak tengok kesan kepada pembukaan itu dan kita jangka pembukaan yang akan dibuat dengan selamat dan tidak ada tekanan kepada sistem kesihatan awam.

“Tetapi apa yang kita tak tahu adalah dari segi varian baharu Omicron…ini kita masih pantau sebab kita tahu Omicron ini ada sub unit dan pakar di Kementerian Kesihatan sedang memantau. Kalau kita lihat negara Eropah, kadar jangkitan turun dan naik,” katanya pada sidang media selepas menghadiri perasmian Perhimpunan Agung Umno hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai menjawab pertanyaan mengenai cara mengukur tahap kestabilan kesihatan awam yang diguna pakai kementerian.

Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob pada 8 Mac mengumumkan Malaysia akan memasuki Fasa Peralihan Ke Endemik serta pembukaan semula sempadan negara mulai 1 April.

Ismail dilapor berkata keputusan itu dibuat setelah mengambil kira pelbagai faktor, melakukan penilaian risiko, mendapatkan pandangan kementerian kesihatan serta meneliti syor daripada Menteri Kuartet.

Khairy berkata turut dipantau adalah dari segi kelonggaran solat tarawih.

“Saya nak tengok selepas 1 April ini…lebih kelonggaran solat tarawih dan sebagainya, melonjak naik atau tidak…(bilangan) kes tak apa, cuma kemasukan hospital dan ICU itu saya nak lihat dalam beberapa bulan lagi (sama ada) keadaan itu stabil atau tidak,” katanya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles