Friday, July 1, 2022

SPRM temui transaksi kad kredit Mara Corp yang mencurigakan

Perbelanjaan mencurigakan yang ditemui melibatkan beberapa pembelian barangan dan perkhidmatan tidak berkait agensi berkenaan sepanjang Mac hingga Disember tahun lalu.

Other News

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mendapati terdapatnya beberapa perbelanjaan yang mencurigakan, dalam siasatan membabitkan dakwaan penyalahgunaan kad kredit korporat Mara Corporation (Mara Corp).

Berikutan itu sumber SPRM berkata pihak pengurusan Mara Corp, telah diminta hadir ke ibu pejabat SPRM di Putrajaya hari ini, untuk menjelaskan mengenai garis panduan penggunaan kad kredit korporat agensi berkenaan.

“Dalam siasatan SPRM berhubung penyalahgunaan kad kredit korporat Mara Corp sejak minggu lepas, didapati terdapat perbelanjaan yang mencurigakan melibatkan beberapa pembelian barangan dan perkhidmatan, yang tidak melibatkan agensi berkenaan sepanjang Mac hingga Disember tahun lepas,” katanya kepada Bernama.

Beliau bagaimanapun enggan mengulas lanjut mengenai barangan dan perkhidmatan yang dibeli menggunakan kad kredit itu.

Pada Khamis lepas, media melaporkan SPRM telah memulakan siasatan dakwaan penyalahgunaan kad kredit korporat oleh pengurusan tinggi Mara Corp.

Dalam pada itu mengulas mengenai perkembangan siasatan membabitkan dakwaan salah laku dan integriti melibatkan beberapa pegawai kanan Majlis Amanah Rakyat (Mara), beliau berkata seramai 17 individu telah selesai dirakam keterangan dan 10 lagi akan dipanggil dalam minggu ini.

“Kita jangka pada Khamis ini, kertas siasatan berkaitan kes ini akan dapat dibentangkan kepada timbalan pendakwa raya untuk tindakan selanjutnya,” katanya.

Pada 5 Februari lepas, SPRM mengesahkan menerima satu laporan berhubung dakwaan isu integriti melibatkan beberapa pegawai kanan MARA, yang sedang disiasat secara dalaman oleh agensi itu.

Pada 7 Februari pula, SPRM menyerbu dan merampas beberapa dokumen daripada Mara, Mara Corp dan sebuah syarikat setiausaha korporat.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles