Sunday, January 23, 2022

DAP Sarawak sangkal PKR terima ‘sisa’ kerusi pada PRN Sarawak

Pengerusi DAP Sarawak mengakui terdapat pihak tertentu dalam Pakatan Harapan yang tidak berpuas hati semasa rundingan peruntukan kerusi bagi PRN kali ini.

Other News

Pengerusi  DAP Sarawak Chong Chien Jen menyangkal dakwaan Presiden PKR Anwar bahawa parti pimpinannya cuma menerima sisa kerusi pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak ke-12,  18 Disember ini.

Bercakap kepada pemberita selepas penamaan calon selesai bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Padungan hari ini, Chong, bagaimanapun mengakui  bahawa terdapat pihak tertentu dalam gabungan Pakatan Harapan (PH) yang tidak berpuas hati semasa rundingan peruntukan kerusi bagi pilihan raya negeri ini.

“Saya fikir itulah yang kita panggil rundingan. Pada penhujungnya, anda tidak boleh menggembirakan semua pihak. Terdapat kerusi yang boleh menang dan kerusi yang lebih sukar.  Ada yang kita kategorikan sebagai kerusi putih, kelabu dan hitam. Kami juga bersaing dalam beberapa kerusi hitam.

“Saya tidak fikir itu akan menjadi masalah dan penghalang untuk kerjasama antara parti-parti PH,” kata pengerusi PH Sarawak itu

Minggu lepas, Anwar, yang juga pengerusi PH, berkata partinya dilabelkan “tamak” sedangkan ia cuma menerima sisa kerusi Sarawak ketika sedang dibahagikan.

Katanya, PKR hanya diberikan kerusi tidak boleh dimenangi yang tidak diinginkan oleh orang lain.

Mengenai pencalonannya untuk kerusi DUN Padungan, Chong berkata beliau kini akan menyerahkan nasibnya kepada pengundi.

“Saya akan memberi dan menunjukkan yang terbaik kepada mereka dalam jangka masa sehingga hari pengundian,” kata ahli Parlimen Stampin itu.

Chong telah beralih ke Padungan daripada kerusi DUN Kota Sentosa yang disandangnya sejak 2006.

Pada PRN Sarawak ke-12 ini, kerusi DUN Padungan menyaksikan pertandingan empat penjuru antara  Gabungan Parti Sarawak (GPS), DAP, Parti Bumi Kenyalang (PBK) dan Parti Aspirasi Rakyat Sarawak (Aspirasi).

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles