Thursday, December 2, 2021

MCA harap dapat sumbang kerusi untuk BN di PRN Melaka

Tujuh kerusi yang ditandingi MCA adalah di Kelebang, Kesidang, Machap Jaya, Bemban, Ayer Keroh, Kota Laksamana dan Bandar Hilir.

Other News

MCA berharap dapat menyumbang beberapa kerusi kepada Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka, Sabtu ini.

Presiden MCA Wee Ka Siong berkata antara kerusi yang dijangka mampu ditawan kembali parti itu adalah kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelebang, Machap Jaya, Bemban dan Kesidang.

Beliau berkata ia susulan perkembangan positif pengundi kepada calon BN iaitu Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Lim Ban Hong di kerusi Kelebang.

“Jadi saya berharap Lim yang diterima segenap lapisan masyarakat dapat melakukan suatu kejutan, merampas balik kerusi itu. Ini satu impian kita. Selain itu kawasan Machap Jaya ini mempunyai ramai pengundi Cina, tapi kita pernah menang dan kita cuma kalah sekali bagaimanapun pada Pilihan Raya Kecil (PRK) 2007 kita menang.

“Ketiga Bemban, kawasan ini sebenarnya tempat kelahiran saya. Kita juga letak calon walaupun dia (calon BN, Koh Chin Han) pernah kalah sekali, tapi kita harap dia diberikan peluang. Bagi Kesidang, walaupun kita mempertaruhkan calon muda (Leong Hui Ying), dengan gerakan anak muda, saya harap dia dapat melakukan sesuatu,” katanya dalam bicara bertajuk “PRN Melaka – Mengapa BN Tetap Pilihan Terbaik” yang diadakan secara maya.

Pada PRN Melaka, BN bertanding di kesemua 28 kerusi dengan Umno 20 kerusi, tujuh MCA dan satu kerusi mewakili MIC.

Tujuh kerusi yang ditandingi MCA adalah di DUN Kelebang, Kesidang, Machap Jaya, Bemban, Ayer Keroh, Kota Laksamana dan Bandar Hilir.

PRN Melaka diadakan berikutan pembubaran DUN pada 4 Oktober lepas selepas empat Ahli Dewan Undangan Negeri menarik sokongan terhadap Ketua Menteri Sulaiman Md Ali.

SPR menetapkan hari pengundian pada Sabtu ini (20 November).

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles