Wednesday, December 1, 2021

Kehadiran pelajar ke sekolah di 5 negeri ikut kaedah penggiliran, kata KPM

Bagaimanapun, kehadiran murid sekolah berasrama penuh adalah tanpa penggiliran.

Other News

Kehadiran murid Tahun Satu hingga Tahun Enam di sekolah rendah dan kelas peralihan bagi Perlis, Perak, Pulau Pinang, Sabah dan Kedah pada 21 dan 22 November ini adalah mengikut kaedah penggiliran.

Kementerian pendidikan (KPM) dalam kenyataan hari ini memaklumkan kaedah penggiliran itu turut melibatkan kehadiran pelajar Tingkatan Satu hingga Tingkatan Empat di sekolah menengah di lima negeri tersebut.

“Kehadiran murid di sekolah asrama sepenuhnya adalah tanpa penggiliran. Perincian mengenai kemasukan murid sekolah asrama sepenuhnya akan dimaklumkan oleh pihak sekolah kepada ibu bapa dan penjaga,” menurut kenyataan itu.

Semalam, KPM memaklumkan pengoperasian institusi pendidikan di bawah kementerian itu di Perlis, Perak, Pulau Pinang, Sabah dan Kedah adalah mengikut ketetapan pengoperasian Fasa Empat Pelan Pemulihan Negara (PPN) bermula pada 21 dan 22 November.

Di Kedah, pengoperasian itu bermula pada 21 November, manakala Perak, Perlis, Pulau Pinang dan Sabah adalah pada 22 November.

Institusi pendidikan di bawah KPM turut merujuk kepada institusi pendidikan swasta berdaftar di bawah kementerian itu bagi kategori sekolah dan kategori pusat.

Sementara itu, KPM berkata pihaknya sentiasa memantau dan meneliti keadaan semasa pengoperasian sekolah secara bersemuka, sejak dibuka semula pada 3 Oktober lepas.

Menurut kementerian itu pengoperasian sekolah didapati berjalan lancar dan teratur mengikut Garis Panduan Pengurusan dan Pengoperasian Sekolah 3.0.

“Setelah mengambil kira dapatan ini serta situasi semasa pandemik Covid-19, KPM memutuskan kehadiran murid pada kali ini tidak dilaksanakan secara berperingkat namun mengekalkan kaedah penggiliran,” menurut kenyataan itu.

Pada 5 November lepas, Menteri Kanan Pertahanan Hishammuddin Hussein mengumumkan lima negeri iaitu Perlis, Perak, Pulau Pinang, Sabah dan Kedah beralih daripada Fasa Tiga ke Fasa Empat PPN berkuat kuasa semalam.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles