Thursday, December 2, 2021

Mahkamah kekalkan Sri Ram sebagai TPR kanan dalam kes Najib, Shafee

Tiga panel hakim menolak rayuan yang dikemukakan Najib dan Shafee yang mahu Sri Ram digugurkan daripada kes mereka.

Other News

Bekas Perdana Menteri Najib Razak dan peguamnya Muhammad Shafee Abdullah gagal dalam rayuan mereka untuk menggugurkan Gopal Sri Ram daripada menjadi timbalan pendakwa raya (TPR) kanan dalam kes mereka.

Panel tiga hakim yang terdiri daripada hakim Yaacob Md Sam, Lee Heng Cheong dan Che Mohd Ruzima Ghazali dalam keputusan sebulat suara, menolak rayuan yang dikemukakan Najib dan Shafee.

“Kami memutuskan bahawa tidak diragukan Sri Ram adalah lebih daripada layak sebagai individu yang sesuai dan wajar untuk dilantik sebagai TPR kanan,” kata Hakim Yaacob yang menyampaikan keputusan mahkamah.

Beliau berkata peguam negara ketika itu Tommy Thomas berpuas hati bahawa Sri Ram adalah individu yang layak dan sesuai mengikut Seksyen 376 (3) Kanun Prosedur Jenayah (KPJ) untuk dilantik sebagai TPR kanan.

Hakim itu berkata mahkamah bersetuju dengan hakim Mahkamah Tinggi bahawa tiada apa-apa pun dalam Seksyen 376 (3) KPJ yang memperuntukkan bahawa orang yang layak dan sesuai untuk menjadi TPR mesti daripada perkhidmatan kehakiman dan undang-undang atau penjawat awam, sambil menambah bahawa tidak ada keperluan sedemikian dalam undang-undang.

Hakim Mahkamah Rayuan itu berkata adalah jelas dalam meminda Seksyen 376 (3) KPJ, Parlimen berhasrat untuk memberi kuasa kepada peguam negara untuk melantik dan melantik sesiapa yang layak dan sesuai sebagai TPR kanan.

Beliau berkata mahkamah berpendapat Seksyen 376 (3) itu adalah peruntukan tersendiri berhubung pelantikan sesiapa sahaja yang dianggap layak dan sesuai untuk dilantik sebagai TPR atau TPR kanan.

Seksyen itu katanya dipinda bagi membolehkan peguam negara merangkap pendakwa raya melantik TPR supaya pendakwaan dikendalikan oleh TPR yang berpengalaman selaras dengan kerumitan kes.

Najib dan Shafee juga katanya, gagal membuktikan peguam negara telah bertindak melanggar undang-undang atau bertindak secara mala fide dalam melantik Sri Ram sebagai TPR kanan, katanya.

“Mahkamah Tinggi tidak tersilap semasa menolak semakan kehakiman (yang dikemukakan Najib dan Shafee) yang memerlukan campur tangan rayuan,” katanya dalam prosiding secara maya hari ini.

Mahkamah membenarkan kos RM10,000 yang ditetapkan oleh Mahkamah Tinggi diketepikan.

Pada 28 Ogos tahun lepas, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menolak permohonan semakan kehakiman Najib dan Shafee untuk menggugurkan Sri Ram, bekas hakim Mahkamah Persekutuan sebagai TPR kanan dalam perbicaraan kes mereka.

Najib memfailkan permohonan semakan kehakiman untuk menggugurkan Sri Ram dalam kesnya berkaitan dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pada Disember 2018 manakala Shafee mencabar pelantikan Sri Ram dalam perbicaraan kesnya sendiri membabitkan dua pertuduhan menerima wang hasil aktiviti haram berjumlah RM9.5 juta.

Mereka memohon perintah mahkamah untuk membatalkan atau menggugurkan pelantikan Sri Ram dengan menyatakan bahawa surat pelantikan bekas hakim itu sebagai TPR tidak sah.

Mereka juga memohon pengisytiharan bahawa terdapat percanggahan kepentingan dalam pelantikan itu dan memohon perintah untuk melarang Sri Ram daripada mengetuai pasukan pendakwaan dalam semua kes yang dihadapi mereka, termasuk dalam kes rasuah, penyalahgunaan kuasa dan pengubahan wang haram.

Pasukan peguam yang diketuai Shafee mewakili Najib manakala Harvinderjit Singh dan Harvinder Singh Sidhu mewakili Shafee.

Peguam kanan persekutuan Shamsul Bolhassan bertindak bagi pihak kerajaan, peguam negara dan Sri Ram.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles