Thursday, December 2, 2021

Di mana Anwar, ahli keluarga bakal tarik perhatian dalam saman serangan seksual

Muhammed Yusoff Rawther berkata presiden PKR harus membuktikan kenyataannya yang mengatakan beliau sedang melayani anak perempuan dan cucunya ketika kejadian serangan seksual itu berlaku.

Other News

Butiran di mana Anwar Ibrahim dan anak perempuan, dan cucu-cucunya pada hari yang didakwa bekas kakitangannya berlaku serangan seksual oleh presiden PKR itu tiga tahun lalu mungkin menjadi tumpuan utama dalam perbicaraan saman yang bakal berlangsung.

Ia timbul susulan Muhammed Yusoff Rawther yang memfailkan saman pada Julai mengandungi butiran yang jelas dan mengejutkan mengenai insiden di kediaman Anwar yang terletak di Bukit Segambut, dengan tegas menafikan beberapa dakwaan ahli politik itu dalam pernyataan pembelaannya terhadap pertuduhan.

Dalam jawapan terhadap pembelaan Anwar yang difailkan semalam, Yusoff mencabar kenyataan Anwar yang mengatakan ahli keluarganya termasuk anak perempuan dan cucu-cucunya turut berada di banglo tersebut ketika insiden itu didakwa berlaku.

Yusoff dalam kenyataan pendakwaan berkata dia tiba di kediaman Bukit Segambut sekitar 3 petang pada 2 October 2018, selepas diarahkan menyerahkan sendiri draf ucapan yang akan disampaikan Anwar bagi acara peringatan mengenai Mahatma Gandhi pada malamnya.

Yusoff mendakwa tidak berapa lama selepas masuk ke ruang perpustakaan rumah tersebut, ahli politik itu cuba melakukan tindakan seksual terhadapnya.

Dalam pernyataan pembelaannya bulan lalu, Anwar menolak semua tuduhan, mengatakan beliau sibuk melayani anak keduanya, Nurul Nuha dan anak-anaknya selain beberapa orang kawannya antara pukul 2 petang dan 6 petang di rumahnya, sejurus selepas tiba dari Port Dickson untuk berkempen sebagai calon Pilihan Raya Kecil Port Dickson mewakili Pakatan Harapan.

Yusoff dalam jawapan balasnya berkata selain daripada kenyataan Anwar yang dijadualkan berada di Port Dickson pada sebelah pagi, semua dakwaan lain mesti dibuktikan.

Dalam samannya, Yusoff, 28, memohon deklarasi mahkamah bahawa pemimpin PKR itu melakukan serangan seksual tersebut, selain menuntut ganti rugi umum, teladan dan teruk termasuk kos sesi terapi yang sedang dihadirinya.

Yusoff pertama kali membuat tuduhan terhadap Anwar dalam sebuah akuan bersumpah pada November 2019.

Sebuah laporan polis juga turut dibuat susulan pengakuan tersebut yang kemudian disusuli beberapa minggu siasatan dijalankan Bukit Aman di bawah Seksyen 354 Kanun Keseksaan yang meliputi jenayah kekerasan dan cabul.

Sepanjang siasatan, polis turut melakukan ujian poligraf terhadap Yusoff selama empat jam di Bukit Aman.

Bagaimanapun Anwar menolak untuk menjalani ujian tersebut.

Anwar dalam pembelaannya, menuduh Yusoff bekerjasama dengan beberapa individu “tidak dikenali” bagi menjatuhkan beliau menjelang peralihan kuasa dari Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri.

Anwar kemudian turut mempertikaikan waktu kejadian yang didakwa Yusoff dan pemfailan saman yang dilakukan pada Julai, mengatakan ketika itu berlaku krisis politik di mana beliau “ada kemungkinan” menjadi perdana menteri.

Beliau merujuk peletakan jawatan Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri yang mencetuskan kelompongan kuasa pada Ogos di mana ahli-ahli Parlimen Pakatan Harapan menamakan Anwar sebagai calon bagi jawatan nombor satu negara itu.

Anwar juga turut berkata Yusoff mempunyai masalah disiplin dan menyalahgunakan dana kakitangan kanannya, di mana ia ditolak Yusoff dengan menyifatkannya “sama sekali tidak munasabah, tidak berasas, direka palsu dan salah”.

Yusoff kemudian berkata samannya itu tidak bermotifkan politik atau “sengaja dirancang” untuk merosakkan kerjaya politik Anwar.

“Landskap politik di Malaysia adalah tidak menentu terutamanya perebutan dalaman parti dan pertukaran kepemimpinan.

“Plaintif tidak boleh diharapkan untuk berduduk diam dan kononnya menunggu untuk suatu peluang yang sempurna bagi memfailkan tindakannya,” katanya sambil menambah dirinya tidak memiliki sebarang hubungan kontak atau kenalan dengan mana-mana individu yang dituduh cuba menghalang kebangkitan politik Anwar.

Yusoff juga mempersoalkan kegagalan Anwar untuk membuat tindakan susulan berhubung ancaman pada Januari 2020 yang mahu membuat saman malu terhadapnya ekoran dakwaan serangan seksual tersebut.

“Defendan mempunyai setiap peluang untuk membawa tindakan saman terhadap plaintif sebelum pemfailan tindakan plantif terhadap defenda, namun defendan takut untuk berbuat demikian dan/atau gagal berbuat demikian,” katanya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles