Monday, November 29, 2021

Sidang kedua Parlimen tumpu pengungkaian Ordinan Darurat

Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob akan mencadangkan usul pengungkaian ordinan-ordinan darurat di Parlimen hari ini.

Other News

Mesyuarat Kedua Penggal Keempat Parlimen ke-14 membuka tirainya hari ini dengan tumpuan antaranya membahas dan meluluskan ketetapan menurut Fasal (3) Perkara 150 Perlembagaan Persekutuan untuk mengungkaikan ordinan-ordinan darurat.

Menurut Aturan Urusan Mesyuarat, perdana menteri akan mencadangkan perkara itu dan antara ordinan terlibat ialah Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021, Ordinan Darurat (Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit) (Pindaan) 2021 dan Ordinan Darurat (Standard Minimum Perumahan, Penginapan dan Kemudahan Pekerja) (Pindaan) 2021.

Selain itu mesyuarat kali ini juga bakal menyaksikan pembentangan Rang Undang-Undang (RUU) bagi meminda beberapa peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan selaras dengan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) yang dijangka dibentangkan di Parlimen, esok (26 Oktober).

Perkara itu dimaklumkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) Wan Junaidi Tuanku Jaafar dalam kenyataan pada 23 Oktober yang turut menyatakan bacaan kali kedua rang undang-undang itu akan dijadualkan semula ke tarikh lain daripada rancangan awal pada 28 Oktober.

Pada 18 Oktober, Majlis Khas Mengenai Perjanjian Malaysia 1963 (MKMA63) yang dipengerusikan Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob bersetuju dengan cadangan yang dikemukakan Wan Junaidi untuk mentakrifkan semula beberapa peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan dalam konteks MA63.

Turut menjadi tumpuan pada mesyuarat kali ini ialah Pembentangan Rang Undang-Undang Perbekalan (Belanjawan) 2022 oleh Menteri Kewangan pada Jumaat, 29 Oktober, pukul 4 petang.

Berdasarkan takwim mesyuarat Dewan Rakyat, rang undang-undang itu dijadual dibahaskan di peringkat dasar selama tujuh hari dan akan dijawab oleh menteri selama empat hari sebelum dibahaskan di peringkat jawatankuasa selama 13 hari.

Persidangan Dewan Rakyat kali ini akan berlangsung selama 32 hari hingga 16 Disember.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles