Monday, October 18, 2021

Lakukan ujian kendiri sebelum balik kampung, kata Khairy

Orang ramai bakal dibenarkan untuk pulang ke kampung halaman setelah kadar vaksinasi mencapai 90%.

Other News

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin menyarankan mereka yang ingin pulang ke kampung agar menjalani ujian kendiri Covid-19 sebelum melakukan perjalanan rentas negeri.

Beliau berkata mereka yang berada dalam persekitaran mobiliti tinggi dan bertemu orang ramai digalakkan membuat ujian Covid-19 secara berkala.

Khairy menerusi ciapannya dalam Twitter hari ini berkata hanya berbaki 1.6% sebelum Malaysia mencapai sasaran 90% untuk membuka sempadan negeri.

“Kini kementerian kesihatan sudah beralih ke ujian simptomatik… jika anda ingin pulang ke kampung menziarahi orang tua, lakukanlah ujian air liur RTK. Jaga keselamatan mereka,” katanya.

Berdasarkan portal CovidNow, sebanyak 88.4% atau 20,698,852 golongan dewasa di negara ini telah melengkapkan vaksinasi masing-masing setakat semalam, tinggal kurang daripada dua peratus untuk mencapai sasaran 90%.

Pada 22 September lepas, Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob berkata aktiviti merentas negeri akan dibenarkan apabila mencapai 90% golongan dewasa telah melengkapkan vaksinasi Covid-19 mereka.

Dalam ciapan lain, Khairy berkata apabila negara memasuki fasa endemik, semuanya bergantung kepada tanggungjawab dan tingkah laku individu itu sendiri.

“Apabila kita memasuki fasa endemik, kita tidak boleh melakukan seperti sekatan jalan raya untuk melihat sekiranya anda sudah lengkap divaksin atau belum. Saya percaya kita boleh menghadapi cabaran dalam #ReopeningSafely,” katanya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles