Friday, October 22, 2021

SPRM buka 149 kertas siasatan libat kategori kes berprofil tinggi tahun ini

SPRM menangkap 660 individu sepanjang Januari hingga Ogos tahun ini.

Other News

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membuka 687 kertas siasatan dalam tempoh antara Januari dan Ogos lepas, yang terdiri daripada 149 melibatkan kategori kes “berprofil tinggi, berkepentingan awam, serta sensitif”, dan 538 dalam kategori biasa.

Ketua Pesuruhjayanya Azam Baki berkata 660 individu ditangkap dalam tempoh berkenaan, manakala jumlah pertuduhan pula melibatkan 347 individu, semuanya dari pelbagai latar belakang termasuk pegawai tinggi kerajaan dan ahli perniagaan.

Beliau berkata SPRM terus melaksanakan operasi, tangkapan dan pertuduhan di mahkamah meskipun ketika pelaksanaan sekatan pergerakan dalam negara bagi menyekat penularan pandemik Covid-19.

“Dengan tindakan-tindakan operasi yang konsisten, sistematik, dan berimpak tinggi, saya percaya kita mampu mewujudkan satu suasana ‘deterrent’ dan perasuah-perasuah akan lebih gentar untuk terlibat dalam gejala rasuah dan salah guna kuasa.

“Amat penting untuk kita hantar satu mesej yang kuat dan jelas kepada perasuah-perasuah bahawa kita tidak akan sama sekali berkompromi dan bertoleransi dengan perbuatan keji yang boleh menghancurkan kemakmuran negara,” katanya pada Majlis Sambutan Ulang Tahun SPRM ke-54.

Azam berkata usaha memperkasa SPRM dari aspek pembangunan kapasiti dan keupayaan perlu berjalan secara berterusan dengan sokongan penuh oleh kerajaan serta seluruh rakyat Malaysia.

“Ini bagi membolehkan SPRM mampu mencapai visinya untuk mewujudkan masyarakat Malaysia yang bebas daripada rasuah serta menjadi agensi pencegahan rasuah bertaraf dunia,” katanya.

Sambutan Ulang Tahun SPRM Ke-54 dengan tema “Semarakkan Integriti, Rasuah Diperangi” kali ini dilaksanakan secara sederhana bagi mematuhi prosedur operasi standard kesihatan dan keselamatan serta mengikut arahan Majlis Keselamatan Negara.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles