Tuesday, October 19, 2021

3 pegawai kanan SPRM ditahan berhubung penyelewengan, salah guna kuasa

SPRM sedang menjalankan siasatan menyeluruh dan berharap semua pihak tidak membuat sebarang spekulasi berhubung perkara tersebut.

Other News

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengesahkan tiga pegawai kanannya ditahan bagi membantu siasatan terbabit dakwaan salah guna kuasa serta penyelewengan, dalam urusan kes seorang bekas ketua jabatan suruhanjaya itu.

SPRM dalam kenyataan hari ini memaklumkan suruhanjaya ini akan membuat siasatan secara menyeluruh dan berharap semua pihak tidak membuat sebarang spekulasi berhubung perkara itu, kerana ia akan menjejaskan siasatan.

“Kesemua individu direman di bawah Seksyen 117 Kanun Acara Jenayah selama enam hari bermula 14 September hingga semalam.

“SPRM tidak akan berkompromi atau melindungi mana-mana pegawainya yang terlibat dalam sebarang perbuatan jenayah, serta akan mengambil tindakan sewajarnya sekiranya perbuatan itu benar berlaku,” menurut kenyataan itu.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Abd Jalil Hassan berkata pihaknya mengambil maklum mengenai penularan berita berkenaan di media sosial, yang mendakwa tiga pegawai kanan SPRM direman.

“Setakat ini, polis tidak menerima laporan berhubung dakwaan berlaku kecurian barang kes membabitkan wang tunai AS$6 juta (RM25 juta), milik seorang individu yang pernah disiasat,” katanya dalam kenyataan.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles