Tuesday, May 24, 2022

Vaksinasi jumpa terus di Lembah Klang dihentikan selepas 15 September

Bermula 16 September, penduduk di Lembah Klang boleh mendapatkan suntikan vaksin Covid-19 di klinik kesihatan tertentu yang senarainya akan diumumkan.

Other News

Program vaksinasi Covid-19 secara walk-in atau jumpa terus di pusat pemberian vaksin (PPV) di Lembah Klang dihentikan selepas 15 Sept ini, kata Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Dr Adham Baba.

Beliau berkata pemberhentian dilakukan setelah mengambil kira faktor penduduk di Lembah Klang yang masih belum divaksinasi adalah kecil dan kadar kehadiran ke PPV adalah rendah.

Sehubungan itu, bermula 16 September ini, penduduk di Lembah Klang yang belum divaksinasi boleh mendapatkan suntikan Covid-19 di klinik kesihatan tertentu yang senarainya akan diumumkan kelak.

“Vaksinasi walk-in (secara jumpa terus) di negeri-negeri masih lagi akan diteruskan. Orang ramai dinasihatkan untuk mengikuti pengumuman yang dibuat oleh Jabatan Kesihatan negeri masing-masing untuk maklumat terkini mengenai walk-in,” katanya dalam sidang media pada Majlis Serah Terima Tugas Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi dan Menteri Kesihatan hari ini.

Pada majlis itu, Dr Adham dan Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin yang “bertukar portfolio” masing-masing dalam barisan Kabinet diumumkan Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob, menyerahkan nota serah terima tugas mereka.

Sementara itu, Dr Adham berkata jumlah peratusan populasi dewasa yang lengkap divaksinasi di negara setakat semalam adalah 69.9 peratus.

Beliau berkata sasaran Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) adalah untuk mencapai 80% populasi dewasa lengkap divaksinasi di seluruh negara dan bagi negeri, 60% lengkap divaksinasi menjelang akhir bulan ini.

“Alhamdulillah, kini kita berada di landasan yang betul dan vaksinasi mencapai kadar membanggakan,” katanya serta menambah pada 2 Sept lepas, Malaysia telah melepasi Amerika Syarikat dalam kadar vaksinasi ke atas populasi untuk sekurang-kurangnya satu dos.

Dr Adham menjelaskan kadar vaksinasi yang menurun di negara ini merupakan “petanda baik” kerana ia menunjukkan lebih ramai rakyat Malaysia telah divaksinasi.

“Baru-baru ini banyak pertanyaan kenapa kadar vaksinasi kita menurun, ini sebenarnya petanda yang baik menunjukkan lebih ramai rakyat kini divaksinasi. Kita perlu menjangkakan penurunan dalam kadar vaksinasi pada minggu-minggu akan datang,” katanya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles