Wednesday, May 25, 2022

Kementerian pendidikan perhalusi cadangan tambah baik PdP

Cadangan itu dikemukakan oleh 100 pelajar Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2021 di seluruh negara.

Other News

Kementerian pendidikan akan meneliti dan memperhalusi cadangan pelajar untuk menambah baik pendekatan pengajaran dan pembelajaran (PdP) sedia ada serta bagi mengikutinya secara bersemuka dengan selamat.

Menteri Kanan Pendidikan Radzi Jidin berkata cadangan itu dikemukakan oleh 100 pelajar Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2021 di seluruh negara dalam sesi libat urus bersama KPM secara dalam talian hari ini.

Libat urus itu terbahagi kepada dua sesi membabitkan wakil murid sekolah menengah kebangsaan (SMK) dan murid berkeperluan khas (MBK).

Beliau berkata pelajar yang terlibat dalam perbincangan itu teruja semasa berkongsi pengalaman dan cabaran dihadapi mereka dalam tempoh mencabar ini, termasuk persiapan mereka untuk menghadapi peperiksaan SPM yang dijadual pada Mac tahun hadapan.

“Tak kurang juga yang memberikan pelbagai pandangan dan cadangan bagaimana untuk menambah baik pendekatan pengajaran dan pembelajaran sedia ada.

“Saya juga begitu tersentuh dengan perkongsian anak-anak MBK yang tidak pernah jemu untuk mengikuti pembelajaran walaupun terpaksa menempuh pelbagai cabaran.

“Mereka amat berharap agar dapat kembali ke sekolah dan mengikuti pembelajaran secara bersemuka dengan selamat,” katanya dalam kenyataan di Facebook rasmi beliau hari ini.

Sehubungan itu, Radzi berkata kementerian pendidikan sentiasa komited untuk melakukan yang terbaik serta menghargai semua perkongsian dan cadangan diberikan.

“Semoga semua anak-anak yang bakal menduduki SPM tahun 2021 terus bersemangat untuk membuat persediaan sebaiknya,” katanya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles