Tuesday, September 28, 2021

Guru enggan divaksin tidak dibenar mengajar secara bersemuka

Menteri Pendidikan Radzi Jidin berkata tindakan itu diambil bagi memastikan ibu bapa yakin bahawa persekitaran sekolah selamat untuk anak-anak mereka.

Other News

Kementerian pendidikan Malaysia (KPM) menetapkan guru yang enggan menerima vaksin Covid-19 tidak akan dibenarkan mengajar secara bersemuka di dalam kelas serta berinteraksi dengan pelajar apabila sesi persekolahan dibuka pada 3 Oktober ini.

Menteri Kanan Pendidikan Radzi Jidin berkata tindakan itu diambil bagi memastikan ibu bapa yakin bahawa persekitaran sekolah selamat untuk anak-anak mereka.

“Sehingga kini, terdapat 2,500 guru di negara ini masih tidak divaksinkan dan sebanyak 96.7% telah menerima sekurang-kurangya satu dos vaksin dan 85.26% telah melengkapkan dua dos vaksin,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menghadiri Sesi Libat Urus Menteri Kanan Pendidikan Bersama Guru Sekolah Rendah di sebuah hotel hari ini.

Katanya KPM akan mengeluarkan garis panduan mengenai tugasan guru-guru yang tidak divaksin.

“Kita juga sedang berbincang dengan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) mengenai tindakan terhadap guru yang enggan mendapatkan vaksin ini,” katanya.

Radzi berkata selain tenaga pengajar dan kakitangan sekolah, pekerja perkhidmatan sokongan sekolah seperti pekerja kantin, pekerja kebersihan dan pengawal keselamatan yang berada di sekolah juga wajib menjalani proses vaksinasi terlebih dahulu.

“Setakat ini sebanyak 73.71% daripada pekerja perkhidmatan sokongan sudah lengkap menerima dua dos vaksin manakala 89.43% lagi sudah menerima satu dos suntikan vaksin,” katanya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles