Monday, May 23, 2022

Lantikan semula Zafrul beri impak positif bagi pasaran modal

Dengan pelantikan Zafrul, kesinambungan dasar dan kejelasan tentang hala tuju dasar fiskal negara akan wujud dalam kerajaan baru yang ditubuhkan.

Other News

Pelantikan semula Tengku Zafrul Aziz sebagai menteri kewangan memberi impak positif bagi pasaran modal, perniagaan dan rakyat secara umumnya kerana ia memupuk keyakinan terhadap kesinambungan dasar negara.

Ahli Ekonomi Bank Islam Malaysia Mohd Afzanizam Abdul Rashid berkata dengan bekas jurubank itu kekal dalam kabinet kerajaan, akan ada kesinambungan dasar dan kejelasan tentang hala tuju dasar fiskal negara.

“Ini bermakna pendirian kerajaan terhadap dasar fiskal semasa dijangka berkembang kerana ekonomi negara ketika ini masih terjejas akibat daripada pandemik Covid-19,” katanya kepada Bernama.

Semasa tempoh perkhidmatannya, Zafrul juga dilantik sebagai menteri penyelaras Pelan Pemulihan Negara (PPN) bagi memantau pelaksanaan strategi dan langkah-langkah bantuan serta mengambil langkah proaktif dalam menangani krisis ekonomi dan kesihatan yang disebabkan oleh Covid-19.

Beliau juga bertanggungjawab bagi Agensi Pelaksanaan Ekonomi Dan Koordinasi Strategik Nasional (Laksana).

Mohd Afzanizam berkata pelantikan semula itu penting terutamanya ketika negara masih sedang bergelut dengan pandemik tersebut sejak tahun lepas.

“Langkah sewajarnya terutamanya bagi pakej rangsangan yang sesuai dianggap sebagai amat penting bagi memastikan ekonomi Malaysia mampu pulih dengan pantas,” katanya.

Mengulas mengenai portfolio lain, beliau berkata pelantikan Khairy Jamaluddin sebagai menteri kesihatan juga adalah satu pilihan baik berikutan rekod prestasi cemerlang Khairy semasa menerajui kementerian sains, teknologi dan inovasi (Mosti) terutamanya berkaitan program vaksinasi.

Sementara itu, pensyarah kanan Universiti Malaya Mohammad Tawfik Yaakub yang sependapat dengan Afzanizam berkata pelantikan semula Zafrul sebagai menteri kewangan adalah isyarat jelas bahawa beliau telah memperlihatkan prestasi yang cemerlang sebelum ini dan wajar dikekalkan bagi meneruskan proses pemulihan ekonomi yang telah dirancang oleh kerajaan.

“Pelantikan Khairy sebagai menteri kesihatan juga adalah tepat dan kena pada calonnya.

“Saya menilai rakyat menyambut baik pelantikan ini ketika kita memerlukan seorang tenaga muda berkaliber yang mampu mengendalikan pandemik Covid-19 di negara kita tanpa menghiraukan ‘permainan politik’ demi memastikan kesihatan dan keselamatan hidup rakyat terus terjamin,” katanya.

Tiada tempoh ‘bulan madu’ kepada jemaah menteri

Tawfik juga berpandangan bahawa tiada tempoh bulan madu kepada jemaah menteri kerana mereka berdepan dengan cabaran dan halangan getir dalam aspek kesihatan, ekonomi dan politik.

“Jemaah menteri wajib memulihkan keyakinan rakyat dengan kadar segera menerusi strategi baharu yang luar biasa bagi menangani pandemik Covid-19 dan ekonomi.

“Inilah sebenarnya formula penting bagi mewujudkan kestabilan politik dan pemulihan utama yang perlu diberi perhatian serta merta oleh kerajaan.

“Bagi saya, kabinet ini perlu diberi peluang untuk membuktikan mereka mampu melaksanakan tugas lebih drastik dan agresif,” katanya.

Terdahulu, Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan barisan kabinet barunya.

Kabinet ini dibentuk selepas bekas perdana menteri Muhyiddin Yassin, yang menerajui kerajaan Perikatan Nasional (PN) meletakkan jawatan pada 16 Ogos lepas yang membawa kepada pelantikan perdana menteri baru.

Selain Zafrul, Mohamed Azmin Ali turut kekal sebagai menteri kanan merangkap menteri perdagangan antarabangsa dan industri, manakala Mustapa Mohamed kekal sebagai menteri di jabatan perdana menteri.

Sementara itu, bekas menteri perumahan dan kerajaan tempatan Zuraida Kamaruddin telah dilantik sebagai menteri perusahaan, perladangan dan komoditi menggantikan Mohd Khairuddin Aman Razali, manakala Noh Omar dilantik sebagai menteri pembangunan usahawan dan koperasi (Medac) menggantikan Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles