Tuesday, May 24, 2022

Zahid sakit, bicara kes rasuah tangguh September depan

Hakimm membuat keputusan itu setelah membenarkan permohonan pembelaan selepas meneliti surat hospital.

Other News

Mahkamah Tinggi hari ini melapangkan perbicaraan kes Ahmad Zahid Hamidi yang menghadapi 40 pertuduhan rasuah berhubung sistem visa luar negara (VLN) hari ini dan mengekalkan 1 September untuk sambung bicara

Hakim Mohd Yazid Mustafa membuat keputusan itu setelah membenarkan permohonan pembelaan selepas meneliti surat hospital yang dikemukakan berhubung kecederaan dialami Zahid.

“Namun, tarikh bicara pada 1 dan 2 September ini kekal… kita juga akan melihat keadaan (Zahid). Kita tidak dapat jangka) buat masa ini.

“Berapa lama tempoh pemulihan, tertakluk kepada kesihatan (Zahid) dan keperluan yang akan disahkan oleh doktor. Namun, ini adalah kes berkepentingan awam dan perbicaraan perlu diteruskan dalam masa terdekat,” kata hakim itu.

Terdahulu, peguam Ahmad Zaidi Zainal yang mewakili Zahid memaklumkan kepada mahkamah mengenai keadaan terkini anak guamnya dan memohon supaya perbicaraan hari ini dilapangkan.

Beliau berkata presiden Umno itu telah dimasukkan ke sebuah hospital swasta selepas terjatuh di rumahnya pada Ahad lepas.

Dalam prosiding itu, pendakwaan diwakili timbalan pendakwa raya Wan Shaharuddin Wan Ladin.

Setakat ini, dua saksi pendakwaan telah selesai memberi keterangan pada perbicaraan tersebut.

Semalam, Zahid tidak dapat menghadiri perbicaraan kes rasuahnya membabitkan dana Yayasan Akalbudi selepas dimasukkan di hospital kerana sakit belakang.

Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Collin Lawrence Sequerah kemudiannya mengeluarkan sepina kepada seorang doktor pakar di hospital swasta yang merawat Zahid untuk menjelaskan di mahkamah petang ini mengenai keadaan kesihatan bekas timbalan perdana menteri itu.

Zahid, 68, berdepan 33 pertuduhan menerima suapan berjumlah SG$13.56 juta daripada Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB) sebagai dorongan untuk dirinya, sebagai seorang pegawai badan awam iaitu Menteri Dalam Negeri, melanjutkan kontrak syarikat itu sebagai pengendali Perkhidmatan One Stop Centre (OSC) di China dan Sistem VLN serta mengekalkan kontrak perjanjian untuk membekalkan sistem bersepadu VLN kepada syarikat sama oleh KDN.

Beliau didakwa melakukan kesalahan itu di Seri Satria, Presint 16, Putrajaya dan di Country Heights, Kajang antara Oktober 2014 dan Mac 2018.

Pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 16 (a)(B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 24(1) akta sama yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 mengikut mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Bagi tujuh lagi pertuduhan, Ahmad Zahid didakwa sebagai menteri sama telah mendapatkan untuk dirinya wang tunai SG$1,150,000, RM3,000,000, EURO15,000 dan US$15,000 tanpa balasan daripada UKSB yang mempunyai hubungan dengan kerja rasmi beliau.

Beliau didakwa melakukan kesalahan itu di Country Heights antara Jun 2015 dan Oktober 2017 serta dituduh mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles