Tuesday, May 17, 2022

PH pertimbang pelawaan sertai MPN, jawatankuasa khas Covid-19

PH berkata gabungan itu akan menjadi pembangkang yang berkesan dengan mengutarakan kritikan, teguran, syor dan pandangan yang membina dan bertanggungjawab.

Other News

Pakatan Harapan (PH) akan mempertimbangkan pelawaan Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob, untuk blok tersebut menyertai Majlis Pemulihan Negara (MPN) dan Jawatankuasa Khas Menangani Covid-19.

Majlis Presiden PH dalam kenyataan bersama hari ini menyatakan, ia penting untuk bersama-sama menangani pandemik Covid-19 dan kemelesetan ekonomi, serta bukan sekadar tangkap muat atau menjadi ‘rubber stamp’ kepada pandangan Kerajaan semata-mata.

Dalam ucapan sulung sebagai perdana menteri pada Ahad lalu, Ismail Sabri menawarkan ruang kepada kepimpinan pembangkang untuk menganggotai MPN dan Jawatankuasa Khas Menangani Covid-19.

Kenyataan itu juga menyatakan, fokus PH ini adalah untuk menjadi pembangkang yang berkesan dengan mengutarakan kritikan, teguran, syor dan pandangan yang membina dan bertanggungjawab.

Pada masa sama, membentangkan cadangan-cadangan alternatif yang bersesuaian kepada dasar-dasar Kerajaan, terutama berkait usaha menangani Covid-19, menghidupkan semula ekonomi, serta menyelamatkan nyawa dan mata pencarian rakyat.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles