Saturday, May 21, 2022

Warna-warni Ismail: Dari pemimpin mahasiswa menjadi perdana menteri pandemik

Ismail memiliki pengalaman aktivisme yang berwarna-warni ketika di kampus, dan merupakan bekas ketua pembangkang tunggal pernah dilantik sebagai perdana menteri.

Other News

Jika ada senarai orang yang mungkin menjadi perdana menteri pada satu hari nanti, Ismail Sabri Yaakob, seperti Abdullah Ahmad Badawi yang berkhidmat dari 2003 hingga 2009 mungkin tidak berada di dalamnya.

Namun, tidak seperti Abdullah, yang mendapat jawatan itu selepas 22 tahun pemerintahan penuh dengan pelbagai perkembangan naik dan turun, Ismail sebaliknya akan mengambil alih jawatan tersebut dari seseorang yang dilihat belum sempat memanaskan kerusi tersebut namun terpaksa meletakkan jawatan, sehingga mengganggu tugas besar menggalas tanggungjawab membawa keluar negara daripada krisis terbesar manusia pada ketika ini.

Namun walaupun penggal perdana menteri sebelumnya singkat, Ismail, 61, berdepan cabaran kerana pelbagai perkara berlaku sebelum beliau menduduki jawatan itu.

Beliau kini akan merasai sendiri apa yang dialami oleh mereka yang menduduki kerusi panas ketika pandemik Covid-19.

Ismail Sabri Yaakob ketika menjadi menteri kanan menunjuk isyarat bagus selepas melihat fasiliti High Mobility Armour Vehicle (HMAV4X4).

Tidak banyak diketahui mengenai lelaki yang bakal mengangkat sumpah jawatan perdana menteri hari ini bagi menyambung pentadbiran Perikatan Nasional (PN) selepas kejatuhannya daripada kuasa.

Ismail juga turut memecahkan beberapa rekod.

Antara lain, beliau adalah timbalan perdana menteri yang paling cepat menjadi perdana menteri.

Beliau juga adalah bekas ketua pembangkang tunggal di Parlimen yang menjadi perdana menteri.

Tiga tahun lalu, beliau memegang jawatan menteri luar bandar dan wilayah, ia bukanlah jawatan “berpengaruh” jika seseorang mahu menjadi perdana menteri.

Mungkin barangkali, pengecualian boleh diberikan kepada Tunku Abdul Rahman, Ismail ialah satu-satunya perdana menteri yang tidak pernah memegang protfolio pendidikan.

Namun siapakah sebenarnya Ismail Sabri Yaakob?

Aktivisme di kampus

Sebenarnya anak jati Temerloh yang merupakan anak pasangan berasal dari Kelantan memiliki kisah lampau yang berwarna-warni, seperti juga pakaian-pakaiannya yang menonjol ketika tampil dalam acara rasmi.

Ismail (dibulatkan), ketika bergelar mahasiswa di Universiti Malaya.

Tidak ramai yang tahu penglibatannya dalam aktivisme mahasiswa pada awal 80-an.

Sebagai pelajar undang-undang di Universiti Malaya, yang merupakan kubu aktivis mahasiswa radikal, Ismail aktif dalam PMUM, persatuan universiti bagi pelajar sarjana muda yang lantang, bahkan menjadi presidennya pada 1982.

Temerloh adalah tempat kelahiran ramai aktivis dan kebanyakannya daripada golongan sayap kiri.

Ismail juga tidak terkecuali.

Kamarazaman Yacob.

Abangnya, Kamarazaman Yacob, merupakan antara pimpinan PMUM pada tahun 1970-an, selain menganggotai Kelab Sosialis UM yang memperjuangkan isu-isu kemiskinan bersama pemimpin pelajar terkemuka pada masa itu termasuk Hishamuddin Rais, Yunus Ali, Adi Satria dan Hassan Karim.

Kemuncak aktivisme kampus di Malaysia ditanda dengan demonstrasi-demonstrasi di seluruh negara sepanjang pentadbiran perdana menteri Abdul Razak Hussein.

Antaranya Demonstrasi Baling pada Disember 1974 di Kuala Lumpur di mana mahasiswa memperjuangkan isu petani di Baling, Kedah.

Pihak berkuasa kemudian menahan aktivis-aktivis mahasiswa yang terlibat termasuk Kamarazaman dan Adi di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri.

Hishamuddin Rais.

Bekas aktivis Hishamuddin, yang kini berusia 70 tahun, berpendapat pelantikan Ismail adalah tanda kepimpinan Umno sedang menjalani perubahan generasi.

“Dari segi umurnya, Ismail masih dikira muda berbanding yang lain,” kata bekas tahanan ISA yang beberapa dekad hidup dalam buangan di luar negara kepada MalaysiaNow.

Hishamuddin turut berkata, pelantikan Ismail sebagai perdana menteri merupakan sesuatu yang bersejarah kerana beliau datang dari latar belakang keluarga orang biasa.

Hishamuddin menambah, dari segi perjuangan politik, selain mendapat pendedahan daripada abangnya, persekitaran tempat Ismail membesar di Lubuk Kawah dan Temerloh, Pahang merupakan pusat pergerakan perjuangan nasionalis Melayu.

“Dia tahu sejarah Umno, saya pernah berbincang dengannya mengenai perkara ini di London, ketika beliau muda dan menjawat jawatan selaku setiausaha politik kepada Sabbaruddin Chik, seorang pemimpin terkemuka Umno dan bekas ahli Parlimen Temerloh yang berkhidmat dalam Kabinet Mahathir.

“Beliau tahu dan sedar tentang Umno,” kata Hishamuddin merujuk kepada pertemuannya dengan Ismail semasa menetap di London, United Kingdom pada awal 1990-an.

Masa depan yang mencabar

Salah seorang temannya yang tidak mahu dinamakan berkata orang-orang di sekeliling Ismail selalunya akan “penat” dengan beliau, dan mungkin boleh bertukar memusuhinya.

“Dua pembantunya pernah bertanding melawan beliau dalam pemilihan Umno,” katanya.

Kerana itu, beliau menambah, Ismail sangat berhati-hati memilih orang yang berada di sekelilingnya.

“Bahkan sangat berhati-hati, sehingga kadang-kadang dia pilih orang yang salah sebagai kawan. Tapi itu memang asam garam mana-mana ahli politik,” katanya.

Ismail Sabri Yaakob mengetuai sidang media dihadiri 21 ahli Parlimen Barisan Nasional yang mendukung pentadbiran Muhyiddin Yassin.

Namun pada masa ini, cabaran terbesar Ismail adalah menguruskan pentadbiran yang bertanggungjawab melawan pandemik dan pada masa sama mengimbangi teman dan musuh.

Setiap langkah pentadbirannya akan diamati secara dekat.

Beliau sudah tentu tidak mempunyai ilusi jawatannya selamat semata-mata kerana menerima sokongan majoriti ahli Dewan Rakyat.

Apa pun, situasi buruk yang menjadikan perdana menteri sebelumnya ditumbangkan adalah disebabkan beberapa bulan komplot dan perancangan yang dilakukan oleh orang yang sama memberikan angka sokongan kepadanya.

Dan ia masih segar dalam memori.

Aliff Fikri turut menyumbang dalam laporan ini.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles