Tuesday, May 17, 2022

Tony Pua kecam peranan pembangkang kerana ‘kembalikan Umno ke tampuk kuasa’

Tony Pua sudah beberapa kali mengundang kritikan selepas dilihat mempunyai pandangan berbeza daripada pimpinan tertinggi Pakatan Harapan.

Other News

Kurang dari sejam selepas pengesahan Istana Negara mengenai pelantikan Ismail Sabri Yaakob sebagai perdana menteri ke-9, ahli Parlimen Damansara dari DAP Tony Pua mula melancarkan serangan terhadap pemimpin pembangkang berhubung cara mereka menangani krisis politik.

Pua, yang sebelum ini beberapa kali mengundang kritikan terhadapnya kerana mendesak partinya untuk menerima cadangan reformasi dalam persefahaman rentas parti politik yang ditawarkan perdana menteri Muhyiddin Yassin sebelum ini, mengatakan Pakatan Harapan (PH) dua kali menerima kejutan daripada keputusan krisis politik dalam negara.

“Ditumbangkan sebagai kerajaan pada Februari 2020 sudah teruk.

“Tetapi mainkan peranan utama dalam mengembalikan kuasa kepada Umno? Sangat malang,” katanya, merujuk kepada peristiwa kejatuhan PH selepas 22 bulan menjadi kerajaan tahun lalu.

Pimpinan tertinggi PH bergabung dengan Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi dan bekas perdana menteri Najib Razak dalam kempen mendesak Muhyiddin meletakkan jawatan.

Mereka turut menolak tawaran dan janji Muhyiddin untuk melaksanakan beberapa pembaharuan yang diperjuangkan sekian lama oleh PH bagi mendapatkan sokongan demi mengelakkan kerajaan PN tumbang ketika pandemik melanda negara.

Pua dan rakannya dari DAP, Ahli Parlimen Bangi Ong Kian Ming adalan dua ahli Parlimen daripada pembangkang yang secara terbuka menggesa pemimpin gabungan PH untuk mempertimbangkan tawaran Muhyiddin, mengatakan ia bagi mengelak kumpulan “kleptokrat” kembali ke tampuk kerajaan.

Kumpulan itu merujuk kepada Najib dan Zahid yang kini berdepan lebih dari 80 pertuduhan jenayah.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles