Friday, September 24, 2021

WHO uji 3 ubat baru bagi rawatan Covid-19

Artesunate, imatinib, dan infliximab akan diuji di lebih 600 hospital di 52 negara.

Other News

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengumumkan pada Rabu bahawa kajian terhadap tiga ubat baru bagi rawatan Covid-19 akan dilaksanakan dengan penyertaan ribuan penyelidik dari 600 hospital di 52 negara, lapor Xinhua.

WHO menerusi kenyataan akhbar memaklumkan, tiga ubat baru tersebut merangkumi artesunate, sejenis ubat untuk rawatan malaria; imatinib, ubatan merawat penyakit barah tertentu; dan infliximab, rawatan untuk gangguan terhadap sistem imun seperti penyakit Crohn.

Panel pakar bebas telah memilih tiga jenis ubat itu berikutan potensinya dalam mengurangkan risiko kematian pesakit Covid-19 di hospital, dan disumbangkan pengeluar bagi tujuan penyelidikan, kata WHO.

“Mencari rawatan yang lebih berkesan dan mudah diakses buat pesakit Covid-19 tetap menjadi keutamaan, dan WHO bersedia untuk memimpin usaha global ini,” kata ketua pengarah WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

WHO telah menguji empat ubatan sebelum ini, iaitu remdesivir, hydroxychloroquine, lopinavir dan interferon, dan hasil awal menunjukkan bahawa ubatan tersebut mempunyai sedikit atau tiada kesan terhadap pesakit Covid-19.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles