Monday, July 4, 2022

Sidang Khas ditangguhkan selepas Parlimen berisiko sebar Covid-19

Penangguhan sidang adalah selaras dengan cadangan ketua pengarah kesihatan selepas penilaian mendapati lokaliti Parlimen boleh menularkan jangkitan.

Other News

Kementerian kesihatan menyarankan agar Sidang Khas Dewan Rakyat yang seharusnya bersambung pada Isnin, ditangguhkan ke tarikh lain selepas kawasan Parlimen diletakkan sebagai lokaliti berisiko penularan jangkitan Covid-19.

Menurut Setiausaha Dewan Rakyat Nizam Mydin Bacha Mydin, beliau diarahkan Timbalan Yang di-Pertua Dewan Rakyat Rashid Hasnon untuk memaklumkan kepada ahli-ahli Dewan Rakyat bahawa dewan tidak bersidang pada 2 Ogos depan.

“Penangguhan ini adalah selaras dengan cadangan ketua pengarah kesihatan serta penilaian risiko semasa yang telah dijalankan oleh kementerian kesihatan,” katanya dalam sebuah surat kepada ahli-ahli Dewan Rakyat hari ini.

Beliau berkata pemakluman tersebut dibuat oleh Perdana Menteri Muhyiddin Yassin selaras dengan Peraturan Mesyuarat 11 (3), Peraturan-peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat.

Sesi sidang khas pada Khamis lalu ditangguhkan selepas Ketua Pengarah Kesihatan Noor Hisham Abdullah mengeluarkan arahan supaya bangunan Parlimen dikuarantin susulan pengesanan kes Covid-19 di premis tersebut.

Kakitangan dan ahli-ahli Parlimen turut menjalani ujian saringan virus dan 11 individu telah didapati positif Covid-19.

Noor Hisham berkata pasukan kesihatan akan melaksanakan siasatan, penilaian risiko dan pengesanan kontak selain mengambil langkah-langkah pencegahan termasuk menjalankan disinfeksi kawasan dan pembersihan di kawasan bangunan Parlimen.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles