Wednesday, January 26, 2022

Lebih 60 khemah pelarian Rohingya dimakan api di Bangladesh

Kebakaran berpunca daripada sebuah silinder gas memasak di sebuah khemah Rohingya dan api merebak ke tempat perlindungan yang berdekatan.

Other News

Lebih 60 khemah sementara pelarian Rohingya di sebuah kem di daerah Cox’s Bazar di selatan Bangladesh musnah dalam satu kebakaran pada Selasa.

“Kami dapati kebakaran berpunca daripada sebuah silinder gas memasak di sebuah khemah Rohingya dan api merebak ke tempat perlindungan yang berdekatan,” kata Pesuruhjaya Bantuan dan Penghantaran Pulang Pelarian Bangladesh, Shah Rezwan Hayat kepada Agensi Anadolu.

Kebakaran tercetus di Blok B kem No.9 di kem pelarian Rohingya Balukhali.

Hayat mengesahkan lebih 20 khemah Rohingya rosak dalam kebakaran itu dan seorang pelarian cedera ringan dan dimasukkan ke hospital.

Sementara itu akhbar tempatan Prothom Alo melaporkan sekurang-kurangnya lima Rohingya cedera ketika berusaha mengawal kebakaran dan beberapa kanak-kanak dilaporkan hilang.

Pada 22 Mac lalu, kebakaran besar di kem penempatan Rohingya terbesar di dunia itu telah mengorbankan sekurang-kurangnya 15 orang dan lebih 10,000 khemah serta sebuah hospital medan Turki turut musnah.

Kem sementara itu menempatkan lebih 1.1 juta Rohingya yang kebanyakannya melarikan diri daripada keganasan tentera di Rakhine, Myanmar pada Ogos 2017.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles